Din varukorg är tom
Inte hittat något? Vi har ett brett utbud av produkter så titta runt så kommer du att hitta något som passar dig
Snyggt och hållbart för det nya året: våra inredningstips för 2024
Upptäck våra inredningstips för 2024 där hållbara val och miljövänliga material är i framkant. Vi ser en dominans av varma persikonyanser bland trendfärgerna och en växande popularitet för finsk furu i hemmets design. Mysighet och individualitet formar grunden för att skapa ditt personliga och hållbara boende för det nya året. Ta del av våra idéer för att förnya ditt hem med stil och omtanke!
Hållbara material och ansvar
År 2024 kommer en viktig inredningstrend att vara användningen av hållbara och underhållbara material. Kvalitet blir allt viktigare när slit- och slängkulturen ger vika för långsiktiga och tidlösa inköp. Så satsa på kvalitet och gör dina val med omsorg. Välj tidlösa, miljövänliga kvalitetsprodukter som inte bara fyller utrymmet på ett vackert sätt, utan också står sig över tid. Hållbar inredning är inte bara en investering i miljön, det skapar också ett hem som du kommer att trivas i under lång tid. Att uppdatera sin inredning kräver inte alltid nyinköp. Möbler och andra inredningsdetaljer kan enkelt köpas begagnade, allt behöver inte vara nytt. Oavsett om det är ett gammalt skåp eller en annan möbel kan du få in den i nutiden genom att renovera den! Prova till exempel att inreda ett gammalt skåp med halvrunda lister - det är ett bra sätt att få en gammal möbel att se modern och unik ut.
Hållbara Premium-inredningspaneler av finsk furu
Naturmaterial som trä står för hållbarhet, förnybarhet och enkel skötsel. Trä är inte bara ett mångsidigt inredningsmaterial, det står också emot tidens tand. Trämaterial är lätta att underhålla och uppdatera över tid. Vår investering i lång livslängd och en hållbar framtid återspeglas också i vår produktutveckling. Vi erbjuder inhemska, högkvalitativa Premium-inredningspaneler. Våra premiumpaneler är tillverkade av fingerskarvad finsk furu. Fingerskarvat trä utnyttjar träet mycket bättre och slösar mycket mindre material. Fingerskarvning gör också att produkten blir nästan helt kvistfri, dimensionellt korrekt och perfekt rak.
Trendfärgen för 2024 – Varm Persika
Upplev den trendiga färgen för 2024, Peach Fuzz – en varm persikoton som sprider en solig och välkomnande atmosfär i ditt hem eller kontorsmiljö. Designers och inredningsentusiaster kommer att älska den här lekfulla nyansen, som inte bara ger en fräsch look utan också skapar en känsla av elegans och värme. Använd 'Nude in Nice' av Tikkurila för att integrera denna trendfärg i ditt nästa projekt och förvandla vilket utrymme som helst med ett stänk av denna moderna, men ändå tidlösa färg.
Trendig Inredningsfärg - Blåa och Gröna Toner
Nästa år kommer den trendmedvetna inredningsarkitekten också att lägga till olika nyanser av blått i sin färgpalett. Blått kommer säkert att synas i varma nyanser som lutar något mot violett, liksom fräschare nyanser av aquablått. Vi förutspår också att naturligt grönt kommer att fortsätta att öka i popularitet, särskilt i interiörer.
Finsk furu - en gammal klassiker i nytt ljus
Naturlig komfort och trämaterial fortsätter att ligga i topp när det gäller inredningstrender. Trämaterial låter träets naturlighet lysa igenom. Antingen ingen ytbehandling alls, eller en behandling som förstärker den naturliga finishen, en värmebehandling eller en mörkbrun nyans. Just nu är finsk furu ett mycket populärt material. Materialet kan ses i tak- och inredningspaneler, lister och lister samt i möbler. Vi förutspår också att vi kommer att se materialet i nya innovativa former och roller.
Mysighet, samhörighet och inbäddning
Satsa på trivsel och gemenskap i nästa års inredning. Satsa särskilt på de gemensamma utrymmena i hemmet och gör det enkelt och bekvämt att umgås med familj och vänner. Skapa en härlig hemkänsla genom att välja mjuka textilier som ull, sammet, linne och bomull. Välj naturmaterial som trä till dina ytor. Du kan också skapa en mysig känsla med små detaljer som belysning, ljus och dofter.
Skapa en Varm och Inbjudande Atmosfär med Naturligt Trä
Skapa enkelt en bo-liknande atmosfär i ditt eget hem med element av trä. Paneler och trälim appliceras smidigt på både tak och väggar för att ge dina rum en genuin och ombonad känsla. Vill du ha en enhetlig design kan du klä både väggar och tak med samma typ av paneler, eller så kan du lägga till en detalj i form av lister i taket anpassade till väggarnas färg. Ett tips är att satsa på antingen naturliga träytor eller att använda varmare trätoner som skapar en inbjudande stämning. Ett utmärkt exempel på denna typ av design är 'boet' från vår Habitare-mässmonter som drevs av Jutta Tanninen. Det var en stor succé och fungerade som en skön reträtt för mässbesökarna. Boet utstrålade värme och funktionell design med dess fingerskarvade paneler av mjuk furu, ett inbjudande furugolv och tak av furuplattor. Detta var avslutat med ett färglöst medel för att behålla och framhäva den naturliga skönheten hos träet.
Individualitet och personliga lösningar
Individualitet är nyckelordet i årets inredningsdesign. Ha modet att skapa en interiör som ser ut precis som du och låt din personlighet lysa igenom. Oavsett om det gäller valet av möbler, dina personliga tillhörigheter eller dina personliga idéer. Var modig och lek runt och prova nya idéer, kanske till och med de lite ovanliga! Vad sägs om att göra en hel vägg av taklister eller klä dörrar med fingerpaneler? Eller vad sägs om en personlig taklistvägg av runda lister? Glöm reglerna och låt fantasin flöda!
Trender inom inredning 2024:
Utforska de främsta trenderna inom heminredning för 2024, där fokus ligger på hållbarhet och kvalitet. Från den naturliga skönheten i finsk furu till färgpaletter som framhäver varm persika och blåtoner, dessa stilar framhäver en hemtrevlig atmosfär och gemenskap. Säg hejdå till kortsiktiga trender och välkomna möbler och dekor som reflekterar din personlighet och håller genom åren.
Design From Finland-märket för Cent-produkter
Cent-Listas inredningspaneler, inredningslister, bastupaneler och terrassbräda Pauha har stolt tilldelats den prestigefyllda Design from Finland-märkningen. Denna uppskattade symbol representerar hög kvalitet och utsök design av finländskt ursprung. Alla Cent-produkter tillverkade av gran och furu, tillsammans med Lämpödyyni-panelen som är tillverkad av värmebehandlad ask, bär nu denna viktiga markör av autenticitet och innovation.
Design från Finland-märket – Utmärkelse av finsk design
Design from Finland-märket visar att en produkt eller tjänst har designats i Finland på ett professionellt, ansvarsfullt och användarorienterat sätt. Design from Finland-företag har sitt huvudkontor i Finland och kommunicerar öppet om strukturen i sin produktionskedja och tillverkningslandet. Märkningen av ett företags produkter med Design from Finland garanterar att konsumenten får en produkt av hög kvalitet med en design som värnar om användarupplevelsen, allt medan det stödjer finsk designkompetens och innovation. (Förbundet för Finländskt Arbete, 2022.)
Autentiskt finskt hantverk från Kalajoki
Våra produkter designas och tillverkas i vår fabrik i Kalajoki med hjälp av den modernaste produktionstekniken i branschen. Vi ligger bakom utformningen av våra produktionslinjer och till och med de maskiner vi använder. Naturligtvis är vår professionella personal också kärnan i vad vi gör. Det noggranna urvalet av råvaror är också viktigt för utformningen och slutresultatet av våra produkter. Vårt huvudsakliga råmaterial, finskt trä, kommer alltid från hållbart förvaltade skogar. Det trä vi använder är noggrant utvalt och av högsta kvalitet. Våra produkter är också märkta med Nyckelflaggan för tillverkning. Genom att följa dessa principer kan vi erbjuda heminredningsprodukter av högsta kvalitet i Finland.
Cent-Listat – Finländsk Kvalitet och Hantverk
Cent-Listat föddes ur passion och professionalism för träbearbetning. Det dånande familjeföretaget grundades i Kalajoki, Norra Österbotten, för mer än 30 år sedan. Idag har Cent-Listat etablerat sig som en pionjär inom träinredning och är en av Finlands mest högkvalitativa tillverkare av heminredningsprodukter. Design From Finland-märkningen är ett viktigt erkännande av vårt arbete och vi är mycket stolta över den. Med märkningen vill vi kommunicera transparensen och kvaliteten i vår verksamhet. Det är fantastiskt att få vara med och synliggöra finsk design!
Paneleringsanvisningar - Med dessa tips kommer du att lyckas!
Panelmontering är förvånansvärt snabbt och enkelt. Med lite förberedelser kan till och med en hemmasnickare göra det. Ta hjälp av våra paneltips nedan så får du garanterat en fantastisk finish! Med paneler kan du enkelt tillföra känsla, värme och naturlighet till din interiör, samt förbättra akustiken i ditt utrymme. Träpanel har också visat sig ha många hälsofördelar, både fysiologiska och psykologiska, såsom att sänka kroppens stressnivåer och minska luftfuktigheten. Hur ska du gå tillväga för att sätta panel? Nedan har vi sammanställt de viktigaste steg-för-steg-anvisningarna och ger dig våra bästa tips för en lyckad tapetsering.
Val och hantering av paneler
Det finns många olika typer av paneler idag, med olika profiler, tillverkade av olika material och med många olika behandlingar. När man väljer panel är det viktigt att komma ihåg att alla paneler inte nödvändigtvis är lämpliga för alla utrymmen. Särskilt i bastur och andra fuktiga utrymmen måste materialet vara motståndskraftigt mot fukt och produkten måste kunna tåla stora temperaturvariationer. Läs våra tips för val av bastumaterial. Förbehandlade träpaneler passar för nästan vad som helst, så länge de hanteras korrekt. Behandlingen bör utföras före installationen för att undvika omålade luckor efter att panelen har torkat. Oljor, vaxer, färger, lacker och betser kan användas för att behandla träpaneler. Välj rätt produkt beroende på användningsområde och önskat resultat. Fråga din närmaste järn- och trävaruaffär om mer specifika behandlingstips. Om du vill göra det enkelt för dig kan du välja en förbehandlad produkt. Förbehandlade paneler är lämpliga för användning som sådana i torra utrymmen eller på taket till tvättrum. Förutom profil och behandling väljs även installationsriktning. När du sätter panel på en vägg ska du komma ihåg att horisontell panel breddar rummet, medan vertikal panel gör att rummet känns högre. För vissa profiler är det också viktigt i vilken riktning du börjar sätta panelen. Det gäller t.ex. den populära Dyyni-panelen. En bra tumregel är att sätta panelen bort från den riktning där du mest sannolikt kommer att titta på den färdiga ytan. Detta gör att prickarna på panelen bleknar bättre. När du monterar en takpanel är det bra att tänka på från vilket håll ljuset kommer att falla. Takpanelen monteras vanligtvis vinkelrätt mot fönsterväggen.
Beräkna rätt mängd panel för ditt projekt
När du har valt rätt profil, material (och behandling) är det dags att beräkna vilken mängd som behövs. Att räkna ut rätt mängd är enkelt med flödesberäknaren, som du hittar på alla våra produktkort. Du behöver veta hur stor yta som ska panelas och sedan räknar kalkylatorn ut hur många meter du behöver för just den panelen. Vi rekommenderar att du räknar med en marginal på ca 10%. Du kan också lära dig hur du använder kalkylatorn på vår Instagram.
Träpanel för Estetisk Inredning
För en yta på 10 kvadratmeter behöver du 138 meter av den aktuella panelen, inklusive 10% spill. När du beställer just träpaneler är det viktigt att tänka på att trä är ett naturmaterial och att varje panel därför är unik. Det kan finnas skillnader i nyanserna och antalet grenar. Det är därför lämpligt att sortera panelerna innan de monteras så att panelernas olika nyanser och mönster kan placeras på ett balanserat sätt i det område som ska installeras. Detta ger ett balanserat och snyggt resultat. Observera också att om det finns några defekter i panelerna som påverkar deras utseende eller installation, bör de reklameras före installationen. Efter installationen kan inga ytterligare klagomål lämnas. En underskärning är tillåten på panelens baksida som inte stör infästningen.
Instruktioner för Akklimatisering av Paneler
När du har fått panelerna hem till dig är en viktig förberedelseprocess nödvändig för att säkerställa en optimal installation. Innan du börjar med själva monteringen, är det avgörande att panelerna akklimatiseras till det utrymme där de ska installeras. Genom att ta hem dem och försiktigt öppna förpackningarna, tillåter du dem att vänja sig vid rummets specifika temperatur och fuktighetsnivåer. Efter att ha tillåtit dem att 'sätta sig' i omkring fem till sex dagar, och se till att de befinner sig i en miljö med korrekta förhållanden, kan du vara säker på att panelerna är redo för installation. Detta förarbete är grundläggande för att säkerställa att panelerna kommer att ligga snyggt och korrekt i ditt hem.
Guidelines för effektivt markarbete inför panelmontering
Panelerna monteras ovanpå underlagen, eller underramarna. Detta gör att panelväggen blir rak och att luften kan cirkulera bakom panelen, vilket är särskilt viktigt med träpaneler. Inramningens tjocklek bör väljas utifrån underlaget. På en fast och jämn yta är 20 x 40 mm reglar lämpliga, medan på en mer ojämn eller flexibel yta bör ett tjockare virke väljas. Installationsavståndet beror bland annat på panelens tjocklek och installationsplatsen. Det vanligaste avståndet är 600 mm för väggpaneler och 400 mm för takpaneler. Det viktigaste är att se till att panelerna är ordentligt och säkert fastsatta. Riktningen för montering av reglarna avgör i vilken riktning panelerna monteras: för en vertikal vägg monteras reglarna horisontellt och för en horisontell vägg monteras reglarna vertikalt. Det måste finnas en marginal mellan läkten och den motsatta väggen, eftersom panelen inte monteras exakt mot sidoväggen. Ett bra mellanrum är ca 10-15 mm. Läkten kan limmas mot stenväggen, eller så kan panelen limmas direkt mot väggen med ett starkt lim. Vi rekommenderar dock att du använder underlag för att låta luften cirkulera. Läkten kan också monteras med hjälp av t.ex. metallankare.
Enkel Panelmontering
När grundarbetet är klart kan du ta itu med själva panelen. När du är redo att påbörja ger våra paneler en snabb och snygg yta. Med motsvarande verktyg går fästningen lekande lätt, och för ett hållbart resultat även i blötare miljöer rekommenderas galvaniserade spikar. För en stilren finish kan längre panelhörn enkelt döljas, och för de som önskar finns det alternativ för dold infästning. Kom ihåg att marginaler är viktiga för flexibilitet och expansion. Guiden visar även hur man harmoniserar panelen med golvet när den placeras vertikalt.
Installation av Lamellpanel
För en snygg och hållbar installation av lamellpaneler, börja med att tillpassa den första panelen noggrant. Efter att ha kapade panelen för att passa, är det viktigt att du fäster panelen jämnt och säkert mot väggen. Detaljer såsom att kapa av hanen på panelen och dölja den undre kanten förbättrar det estetiska utseendet och resulterar i en mer professionell finish. Vidare spikning bör ske på ett sådant sätt att skador på panelerna undviks, vilket innebär att du aldrig slår direkt på dem utan använder skyddande material mellan verktyget och panelen. Följ dessa enkla steg för att skapa en vacker väggklädsel som håller i många år.
Dags att beundra slutresultatet!
Nu är det klart! Avsluta med dina favoritdetaljer och beundra resultatet. Dela det på sociala medier med hashtaggarna #centfi och #centlistat, och tagga vår @centfi så att vi kan se vad du har gjort.
Checklista för panelisering
Oavsett om du renoverar ditt hem eller uppdaterar en kommersiell miljö erbjuder vår panelchecklista en omfattande guide för att säkerställa en smidig och korrekt installation av dina nya paneler. Från val av rätt typ av panel för ditt specifika utrymme till förberedelser och slutliga detaljer, inkluderar vår checklista allt du behöver veta för att panelen ska se perfekt ut och hålla i många år framöver. Följ våra steg-för-steg-instruktioner för att förvandla dina väggar med kvalitet och stil.
Att välja bastupanel - Tips och idéer för bastupanel
Bastubadandet är djupt rotat i finländarnas hjärtan, och bastuns atmosfär och utseende är viktiga delar av bastuupplevelsen. Bastupanelerna har ett stort inflytande på bastuatmosfären, eftersom en stor del av bastuns yta består av paneler.
Högkvalitativa Bastupaneler – För en Hållbar och Behaglig Bastuupplevelse
Bastun behöver rätt produkter och material på grund av den höga värmen och den varierande luftfuktigheten. Med rätt material och behandling får du en hållbar, högkvalitativ bastu som ger dig njutning under lång tid. Finsk tall är det vanligaste skogsträdet i Finland och ett viktigt ekonomiskt träd. Furupaneler är en mycket bekant syn i finska bastur, eftersom furu är lättillgängligt och, när det behandlas korrekt, också är ett utmärkt material för bastur. En del är rädda för att furupanelerna i bastun ska kåda, men i moderna bastur stiger temperaturen sällan över 100 grader Celsius, och det är då den egentliga kådbildningen börjar. Furupaneler finns i ett stort antal profiler, både i trä och i förbehandlade eller värmebehandlade versioner. Träpaneler bör alltid behandlas med en lämplig behandlingsprodukt för att säkerställa bastuns hållbarhet och kvalitet.
Värmebehandlade Bastupaneler av Premium Radiata Furu
Våra värmebehandlade bastupaneler kommer med en inbjudande varm mörkbrun färg och är designade för att hålla i både inomhus- och utomhusmiljöer. Träets hållbarhet har förbättrats genom en miljövänlig värmebehandling med värme och vattenånga, vilket resulterar i en produkten som är byggd för att tåla tiden utan behov av skadeliga kemikalier. Huvudsakligen tillverkad av träslag såsom furu, gran, radiata pine och asp, erbjuder vi speciellt premiummaterial såsom värmebehandlad radiata furu som inte bara är hållbar utan också estetiskt tilltalande med sitt mörkare färgspektrum och tydliga ådringsmönster. För att ytterligare framhäva och skydda panelens naturliga skönhet, rekommenderas en efterbehandling med paraffinolja. Denna typ av trätall är ursprungligen härstammande från Nordamerikas västkust och odlas idag i länder som Nya Zeeland, Australien, Chile och Sydafrika.
Finsk Gran - Idealiskt Bastumaterial
Finsk gran är ett högkvalitativt och mångsidigt material. Det är mycket motståndskraftigt mot värme och fukt, vilket gör det till en bra och populär produkt för bastur. Den ljusa, raka granpanelen är därför ett mycket traditionellt val som bastumaterial. Gran är det mest hållbara trämaterialet, särskilt för en kall stugbastu, eftersom kådan i granen skyddar träet mot fukt. Det rekommenderas att träet behandlas med en bastuskyddsprodukt.
Bastumaterial av Svartal och Asp
Svartal är ett välkänt material för bastutak och även ett populärt material för bastupaneler. Dess jämnhet, enhetlighet och goda lukt gör den till ett utmärkt material för bastur. Färgen på tjärad al är vackert ljusbrun med ett måttligt ådringsmönster. Den lätta strukturen gör att det inte blir för varmt och den ljusa färgen ger bastun ljushet. Asp är ett ljust träslag, där ytan och kärnveden inte är tydligt urskiljbara. Obehandlad asp väljs ofta som bastumaterial på grund av dess ljusa utseende och goda tekniska egenskaper. Aspens färg är nästan vit och enhetlig. För närvarande är tillgången på tjära och asppaneler begränsad på grund av den utmanande situationen i världen när det gäller tillgången på råmaterial.
Hantering av hållbarhet och atmosfär
Korrekt behandling av bastupaneler är en viktig del av bastuns hållbarhet och utseende. Noggrant utvalda behandlingsmaterial och korrekt behandling skyddar trää ytor mot fukt och smuts, samtidigt som de skapar den önskade atmosfären i din bastu. Dessutom gör behandlingen det enklare att hålla bastun ren och fräsch.
Behandling av Bastupaneler - Skydda Och Försköna Din Bastu
Den första behandlingen bör göras innan panelerna monteras. På så sätt undviker du omålade sprickor när träet har torkat. Det finns flera alternativ för behandling av bastupaneler, och valet av behandling beror på vilket resultat du vill ha. Här är några populära alternativ för behandling av bastupaneler: Bastukonserveringsmedel är särskilt avs
Varumärke | CENT |
---|
Cookie Name | Cookie Provider | Cookie Description | Cookiens Livstid | Cookie Type |
---|---|---|---|---|