kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 1990 EUR
Kalanruotokuvio on oikeutetusti yksi klassisimmista parketin asennuskuvioista. Sitä löytyy perinteisesti esimerkiksi kartanoista ja vanhoista pankkisaleista. Kalanruotoparketti viestii, että huoneen rakentamiseen on satsattu ammattitaitoa ja huolellisuutta. Aiemmin vain taitavimmat lattiantekijät osasivat asentaa kalanruotokuvioparketin, mutta nykyään olemassa olevilla lukkoponttiratkaisuilla on tämä lattiantekomalli myös kotiremontoijan ulottuvilla.
Kalanruotoparketti koostuu pienemmistä yksittäisistä lankuista, jotka asennetaan 90 asteen kulmaan toisiinsa nähden. Aiemmin täyspuulevyt liimattiin tai naulattiin kiinni aluslattiaan. Nykyään on onneksi tarjolla lukkoponttikiinnityksellä toimivia ratkaisuja, joiden asennus on huomattavasti helpompaa. Moderni kalanruotokuviolattia rakennetaan niin sanotusti kelluvaksi, joka tarkoittaa, että sitä ei kiinnitetä lainkaan alusmateriaaliin. Kun riittävä määrä lukkoponttilankkuja on liitetty yhteen, estävät niiden yhteinen massa ja kitkaolosuhteet lattian liikkumisen paikoiltaan. Seinän ja lattian väliin jätetään asennuksessa pieni rako, jotta lattiamateriaali saa tarvittaessa muuttaa kokoaan vuoden mittaan vaihtuvien lämpö- ja kosteusolosuhteiden mukaan. Tämä laajenemistila peitetään asennuksen loppuvaiheessa jalkalistoilla ja kynnyksillä.
Kelluvaa lattiaa asennettaessa on parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi tärkeää, että aluslattia on vakaa ja täysin tasainen. Lattian tasaisuus on helposti tarkistettavissa oikaisuviivaimella tai pitkällä vatupassilla. Jos alusta on valettu tai jos huoneessa on lattialämmitys, asenna parketin ja askeläänieristeen alle höyrynsulkumuovi. Tee samoin myös, jos huone on suoraan rossipohjan tai muun tuuletetun ryömintätilan yläpuolella.
Ennen uuden parketin asennusta sen alle levitetään askeläänieristekerros, joka nimensä mukaisesti vaimentaa lattialla kävelemisestä aiheutuvia ääniä. Materiaaliksi voit valita esimerkiksi XPS:n, Tuplexin, korkin tai polyeteenimuovin, jotka on helppo levittää rullasta alusmateriaalin päälle. Jos huoneessa on lattialämmitys, voit käyttää askeleristeenä myös tarkoitukseen myytävää kartonkia, joka ei estä lämmön leviämistä huoneeseen. Muitakin lattialämmityksen kanssa yhteensopivia alusmateriaaleja on toki saatavilla.
Ennen parketin asentamista on tärkeää antaa sille aikaa mukautua kotisi kosteus- ja lämpöolosuhteisiin. Tuo siksi avaamattomat paketit huoneeseen vähintään kaksi vuorokautta ennen lattian asentamista. Parketin sopeutuessa uuden kotinsa olosuhteisiin, voit käyttää ajan huoneen esivalmisteluun ja huolelliseen perehtymiseen parketin valmistajan ohjeisiin ja tämän oppaan eri vaiheisiin.
On myös tärkeää miettiä tulevan parketin asennussuuntaa. Yleensä se valitaan joko huoneen muodon tai valon tulosuunnan mukaan. Jos siis huoneesi on suorakaiteen mallinen, asenna lattiamateriaalin levyt pitkän seinän suuntaisesti. Hyvä suositus on myös asentaa lattialevyt huoneeseen tulevan valon suuntaisesti (esim. ikkunan valo), jolloin levyjen väliset pienet raot ovat vaikeammin havaittavia. Toisinaan näiden kahden suosituksen yhdistäminen voi olla vaikeaa, tai jopa mahdotonta. Valitse silloin yksinkertaisesti sellainen asennussuunta, joka itsestäsi tuntuu parhaimmalta. Kalanruotokuvio asennetaan usein myös siten, että kuvioon muodostuva 90 asteen kulman kärki on huoneen päävalonlähdettä kohden.
Sekä vanhoissa kalanruotoparketeissa, että moderneissa lukkoponttijärjestelmä-versioissa on asennettavia lankkuja kahta erilaista toisiinsa liitettävää muotoa. Näitä kutsutaan joskus vasemmaksi ja oikeaksi lankuksi, ja toisinaan taas A- ja B-lankuiksi. Merkinnät löytyvät pakkauksista ja usein myös levyjen alapinnoista. Vaikka käytettäviä osia on vain kahta erilaista, muodostuu kalanruotoparketin asennuksesta aikamoisen monimutkainen palapeli. Se on kuitenkin kätevälle remontoijalle mukava haaste, ja lopputuloksesta muodostuu ajattoman kaunis lattia.
Jotta uusi parkettilattiasi kestäisi pitkään ja säilyisi raikkaana koko elinkaarensa ajan, käytä kosteaa liinaa ja pH-neutraalia pesuainetta sen puhdistamiseen.
Asentamalla huonekalutassut esimerkiksi sohvan, tuolien ja pöytien jalkoihin säästät uutta lattiaasi kolhuilta ja kulumiselta. Kiinnitä huomiota myös siihen, miten siirrät huonekaluja: liu’uttamisen sijaan nosta ne paikasta toiseen.
Aseta A- ja B-laudat pinoihin vuorotellen, jolloin asentaminen nopeutuu ja helpottuu, kun saat otettua pinosta aina juuri oikean lankun käteesi.
Hyvät työkalut helpottavat työtäsi ja auttavat saamaan siistin lopputuloksen. Tässä projektissa sähkökäyttöinen katkaisu-jiirisaha on suureksi avuksi. Myös ohjainkiskolla varustettu käsisirkkeli on oiva apuväline kalanruotoparketin asennusprojektiin.
Jos joudut poistamaan jo asentamasi lankun, käytä tarkoitukseen suunniteltua pontin aukaisupuikkoa. Puikko työnnetään lankun loveen sen sivulta, jolloin lauta irtoaa helposti.
Ole erityisen huolellinen, kun mittaat ja merkitset aluslattiaan asennusviivan, jota seuraat läpi koko kalanruotoparkettisi asennuksen.
Ennen asennusta ja sen edetessä tarkkaile jatkuvasti, että aluslattiassa ei ole mitään likaa. Tarkista myös jokaisen lankun alapinta aina ennen kuin asennat sen, jotta siihenkään ei ole tarttunut likaa.
Seuraa vaihe vaiheelta -opastamme. Sen avulla onnistut kalaruotoparketin asennusprojektissasi.
Aloita tyhjentämällä huone kaikesta irtaimesta, joka voi haitata lattian asentamista.
Poista jalkalistat huoneesta, jotta vältyt myöhemmin lisälistojen asentamiselta vanhojen kylkiin peittääksesi kelluvan parkettilattian vaatiman liikkumisraon.
Jos huoneessa ennestään on kelluva lattia, poista se saadaksesi aluslattian näkyviin.
Varmista, että aluslattia on vakaa ja että se on täysin tasainen. Käytä oikaisuviivainta tai pitkää vatupassia ja liu’uta sitä lattiaa pitkin löytääksesi mahdollisia kohoumia tai painaumia.
Jos aluslattiassa on korjausta vaativia kuoppia, täytä kolot ja painaumat lattiatasoitteella ja hio kohdat tasaisiksi pakkelin kuivuttua. Jos aluslattiassa on kohoumia, hio ne samaan tasoon muun aluslattiapinnan kanssa.
Kun olet tyytyväinen lattian tasaisuuteen, siirry asentamaan höyrynsulkumuovi. Se vaaditaan, jos huoneesi alusta on valettu tai jos huoneessa on lattialämmitys, tai jos huone on rossipohjan tai muun tuuletetun ryömintätilan yläpuolella. Asenna höyrynsulkumuovi vähintään 500 mm:n limityksillä saumakohdissa ja taita sen reunat 50 mm ylös seinää vasten. Muovin nostettu reuna jää myöhemmin jalkalistan alle piiloon. Käytä höyrynsulkuteippiä kaikissa liitoksissa ja muovin reunoilla.
Jos käytät askeläänieristettä, rullaa se lattiapinnan yli. Liitä vuodat toisiinsa esimerkiksi maalarinteipillä helpottaaksesi myöhempää parketin asennusta.
Avaa muutama paketti sekä A- että B-merkittyjä parkettilankkuja, ja aloita ns. aloituskolmioiden kokoaminen. Tee se yhdistämällä vuorotellen A- ja B-kappaleita.
Asenna sen jälkeen kuvan mukaisesti vielä yksi lankku löytääksesi oikean sahauslinjan ensimmäiselle aloituskolmiollesi.
Käytä käsisirkkeliä ja ohjainta saadaksesi suoran leikkauksen kolmiosi kannalle. Ohjaimena voit käyttää myös esimerkiksi suoraa lautaa, jos sinulla ei ole ohjainkiskoa.
Toista prosessi ja kokoa tarvitsemasi määrä aloituskolmioita. Testaa kolmioita eri seinien reunoilla päättääksesi parketin asennussuunnan, jos et ole sitä vielä tehnyt.
Päätettyäsi kuvion suunnan, on aika aloittaa parketin asentaminen. Merkitse aloitusseinääsi seinän keskipiste. Tee sen jälkeen uusi merkintä 24 mm oikealle äsken merkitsemästäsi seinän keskipisteestä. Piirrä kuvan mukaisesti uuden merkinnän linjaan asennusviiva koko huoneen lattian poikki. Mitta seinän keskipisteestä lattiaan piirrettävään asennuslinjaan voi vaihdella eri parkettitoimittajien välillä, joten tarkista oman lattiamateriaalisi asennusohjeet.
Aseta ensimmäinen aloituskolmio paikalleen siten, että kolmion suora kulma on täsmälleen lattiaan piirtämälläsi asennuslinjalla kuvan mukaisesti. Aseta sen jälkeen muut kolmiot paikoilleen seinän vierelle, aloita asettelu keskimmäisestä kolmiosta sivuseiniin päin edeten.
Mittaa viimeisistä ehjiksi jäävistä aloituskolmioista etäisyys sivuseiniin ja sahaa reunoihin tulevien kolmioiden ylimääräiset osat pois. Muista myös vähentää mitasta kelluvan lattian tarvitsema tyhjä tila seinän ja lattian välillä. Parkettia asennettaessa se on 1,5 mm/m, joten 4 m leveässä lattiassa välin on oltava sivuseiniin nähden 1,5 mm x 4 = 6 mm.
Kun kaikki aloituskolmiot ovat paikoillaan on aika aloittaa varsinainen kalanruotoparketin asennus. Aloita vasemmalta ja asenna A-lankut ensimmäiseen riviin.
Riippuen huoneesi leveydestä, saatat joutua sahaamaan A- ja/tai B-lankkuja oikeaan mittaansa seinien vierillä. Muista tällöin aina kelluvan lattian vaatima laajenemisvara.
Jatka asentamalla A-lankut, kunnes saavutat sivuseinän, jolloin voit taas joutua sahaamaan viimeisen lankun saadaksesi sen sopimaan oikealle etäisyydelle seinästä.
Asenna sen jälkeen rivi B-lankkuja. Varmista, että keskimmäisen jonon kärki seuraa lattiaan piirtämääsi asennuslinjaa. Kuten aiemminkin, saatat joutua työstämään seinien vierelle tulevaa ensimmäistä ja/tai viimeistä lankkua saadaksesi sen oikealle etäisyydelle seinästä.
Jatka asentamalla vuorotellen A- ja B-lankkuja, kunnes saat painavahkon palan yhtenäistä lattiaa. Säädä lopullinen parketin etäisyys aloitusseinään nähden. Myös sen tulee olla 1,5 mm/lattiametri, nyt laskettuna huoneen pituudesta. Lukitse oikea etäisyys seinän ja lattian väliin työnnettävillä kiiloilla.
Kun olet lukinnut parketin kiiloilla oikeaan paikkaan ja asentoonsa, jatka lattian kokoamista asentamalla vuorotellen A- ja B-lankkuja paikoilleen ja sahaamalla seinien vierille tulevat lankut oikeaan muotoonsa. Muista seurata koko ajan työn edistyessä, että keskimmäisen kuvion kärki seuraa lattiaan piirtämääsi asennuslinjaa, eikä ala ajautua pois siltä.
Tässä vaiheessa on myös loppuasennusta ajatellen kätevää latoa lankut pinoihin siten, että saat niistä vuorotellen A- ja B-kappaleita. Tämä nopeuttaa työskentelyäsi jatkossa.
Ovilistojen kohdalla voit joutua lyhentämään niitä. Yksinkertainen tapa saada listalle oikea pituus on käyttää parkettilankun hukkapalaa ohjaimena käsisahalle.
Irrota mahdolliset kynnykset paikoiltaan ja asenna parketti myös niiden alle siten, että parketti kannattelee kynnystä.
Kun saavutat vastakkaisen seinän, on aika viimeistellä lattia. Kokoa jälleen aloituskolmioiden kaltaiset kolmiot. Mittaa sen jälkeen, kuinka paljon niistä täytyy sahata pois. Muista taas vähentää mitasta 1,5 mm jokaista lattian pituusmetriä kohti saadaksesi riittävän laajenemisvälin lattian ja seinän yhtymäkohtaan.
Sahattuasi viimeistelykolmion oikeaan kokoonsa, pura se jälleen osiin asennuksen mahdollistamiseksi. Tee yksi kolmio kerrallaan, mittaa ja sahaa se oikeaan kokoonsa, pura se taas osiin, ja sovita osat paikoilleen ennen kuin siirryt seuraavaan kolmioon.
Kun viimeisetkin palat ovat paikoillaan, on aika siirtyä lattialistojen asennukseen. Siihen löydät ohjeet täältä.