kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 1990 EUR
Monella meistä on huonekaluja tai muita puisia kohteita, jotka ovat naarmuuntuneet ja kuluneet vuosien saatossa. Kyseessä voi olla arkinen tuote tai jokin vanhempi esine, joka on kenties peritty ja jolla on tunnearvoa, mutta joka silti kaipaa pientä kohennusta. Maalaaminen on hyvä ja edullinen tapa päivittää kodin esineitä uudelle tasolle, olivatpa kyseessä sitten keittiön kaapistojen ovet, kynnykset, tuolit tai vaikkapa pöytä. Työn tehtyäsi saa lopputulos hymyn huulillesi joka kerta kun kuljet uudelleen maalatun projektisi ohi.
Maalaamiseen käytettävän värin ja sen kiiltoasteen valinta riippuu maalattavan kohteen tyylistä ja ominaisuuksista. Listat, tuolit, pöydät ja muut kovassa kulutuksessa olevat esineet kannattaa maalata kestävällä maalilla, jolla on korkea kiiltoaste, sillä kiiltävät pinnat ovat helpompia hoitaa ja pitää puhtaina kuin himmeällä maalatut. Toisaalta kiiltävällä maalattu pinta myös paljastaa helpommin, jos maalattavassa pinnassa on vikoja, jolloin ne voivat näkyä vielä viimeisenkin maalauskerroksen alta. Hyvä kompromissi on valita korkealaatuinen puolikiiltävä kalustemaali.
Ennen kuin aloitat varsinaisen maalaamisen, valitse mitä maalin levitystapaa aiot käyttää ja mikä työkalu sopii siihen parhaiten. Siveltimen valinnalla yhdessä esivalmistelutyön kanssa on suuri vaikutus lopputulokseen, sillä erilaiset pensselit levittävät maalia eri tavoin. Hyvä sivellin on tärkeä sijoitus hienon lopputuloksen aikaansaamiseksi, ja laadukasta pensseliä voit käyttää myös tulevissa maalausprojekteissa, kunhan peset sen huolellisesti heti käytön jälkeen.
Siveltimen koko ja muoto kannattaa valita maalattavan kohteen mukaan. Valitse pyöreä pensseli, jos maalauskohteessasi on vaikeapääsyisiä paikkoja ja litteämpi, jos siinä on suurempia sileitä pintoja. Käytä luonnonharjas- tai synteettisiä siveltimiä, tai yhdistelmäsivellintä, jossa on molempia harjaksia, ja yhdistä tarvittaessa projektiisi myös maalaustela, jolla voit peittää suuria alueita joutuisasti. Lisää tietoa oikeanlaisen pensselin valinnasta löydät täältä ja telan valinnasta täältä.
Esivalmistelutyö on huonekalun tai muun maalauskohteen valmistamista itse maalausta varten. Sillä on oleellinen ja suora vaikutus lopputulokseen. Voit aloittaa esivalmistelun tarkistamalla vaatiiko kohteesi tasoitusta tai isompia korjauksia ennen itse maalaustyöhön ryhtymistä.
Irtonainen tai hilseilevä maali kannattaa poistaa maalikaapimella tai hiomalla suuremmilta pinnoilta, terävä veitsi tai partakoneen terä taas toimivat paremmin vaikeapääsyisemmillä alueilla. Maalinpesuaineella on tärkeä tehtävä kaiken vanhaan maalauspintaan pinttyneen lian irrottamisessa, ja sitä tulee levittää runsaasti koko maalattavalle alueelle. Kohteesi pinnassa olevat kolot voit paikata tasoiteaineella (pakkeli). Korjatessasi vaikeasti tasoitettavia halkeamia, voit myös käyttää korjausmassaa, jonka päälle voidaan maalata.
Jotta maali tarttuu kohteen pintaan kunnolla, tulee se esivalmistelutyössä karhentaa hienorakeisella hiekkapaperilla.
Huolloksi huonekaluille ja puuesineille riittää, että pitää ne puhtaana rasvasta ja liasta. Maalaa tarvittaessa uudelleen.
Valitse kiiltävä maali, jos haluat kohteellesi vahvan ja kestävän pinnan.
Jos mahdollista, pura maalattava kohde osiin saadaksesi kaikki vaikeapääsyisetkin pinnat maalattua.
Pienemmät kolhut ja halkeamat voit tasoittaa päälle maalattavalla korjausmassalla.
Pese työkalut huolellisesti heti käytön jälkeen, jotta voit taas hyödyntää niitä seuraavassa projektissasi.
Ylijäämämaali kannattaa säästää, jotta voit tarvittaessa myöhemmin paikkamaalata kohdettasi. Säilytä maalitölkkiä ylösalaisin, jolloin maalin pinnalle muodostuva kalvo päätyy purkin pohjalle ottaessasi sen uudelleen käyttöön.
Jos löydät kolhun tai naarmun vasta pohjamaalausvaiheen jälkeen, voit silti vielä paklata sen umpeen ja hioa tasaiseksi, kunhan muistat pohjamaalata pinnan uudelleen.
Käytä aina maalinpesuainetta lian ja muun maalattavaan kohteeseen pinttyneen kuonan poistamaiseksi. Aineen käyttämisellä on suora vaikutus lopputuloksen onnistumiseen.
Tuotteiden kuivumisajat ja levitystavat eroavat valmistajien välillä. Noudata aina niitä ohjeita, jotka ovat kulloinkin käyttämäsi tuotteen käyttöohjeissa.
Seuraa vaihe vaiheelta -opastamme, se auttaa sinua kalustemaalausprojektissasi.
Jos huonekalusi tai muu maalauskohteesi on siirrettävissä, vie se tilaan, jossa on hyvä ilmanvaihto ja jossa voit työskennellä.
Tee itsellesi maalauspaikka teippaamalla lattiansuojapahvia kyllin suurelle alueelle, jotta siinä on tilaa maalattavalle kohteelle ja sinulle liikkua kunnolla sen ympärillä.
Aseta työpenkit (pukit) tekemääsi maalauspaikkaan sopivaan asentoon, niin että pystyt kiertämään ne ja maalattavan huonekalun tai esineen, ja pääsemään siihen käsiksi joka suunnasta. Aseta myös tarvitsemasi maalipurkit pahvin päälle.
Jos maalauskohteestasi ei ole mahdollista irrottaa osia, joita et halua maalata (esim. helat ja kahvat), suojaa ne maalarinteipillä.
Sekoita maalinpesuaine valmiiksi tuotteen käyttöohjeen mukaan.
Esivalmistele nyt maalauskohteesi pesemällä se pesusienellä ja sekoittamallasi maalinpesuseoksella huolellisesti. Huuhtele sieni usein.
Pyyhi maalinpesuaine pois puhtaalla vedellä kostutetulla liinalla.
Tarkista maalattavan esineen pinnat. Käytä myös sormiasi ja etsi epätasaisuuksia ja halkeamia vanhassa pinnassa.
Käytä esimerkiksi lastaa tai terävää veistä hilseilevän maalin poistamiseen, tai maalikaavinta, jos käsiteltävä alue on laajempi.
Jos kohteessasi on korjausta vaativia vaurioita, käytä tasoiteainetta niiden paikkaamiseen. Anna pakkelin kuivua kunnolla vähintään vuorokauden ja hio sen jälkeen se tasaiseksi.
Käytä 180-karkeuden hiekkapaperia ja hio kohteesi kauttaaltaan (kaikki maalattavat pinnat). Jos pinta on erittäin kulunut ja karhea, käytä ensin karkeampaa hiomapaperia. Muista hioa kuvan mukaisesti samaan suuntaan kuin suunnittelet maalaavasti, muuten hiontajäljet saattavat näkyä lopullisen maalipinnan läpi.
Pyyhi pinnat huolellisesti mikrokuituliinalla kaiken hiontapölyn poistamiseksi.
Jos maalattavassa pinnassa on oksakohtia, maalaa paikat kahdesti oksalakalla, jotta ne eivät ilmesty myöhemmin näkyviin lopullisessa maalipinnassa.
Pohjamaalaa kohde kalustepohjamaalilla ja anna sen kuivua perusteellisesti maalin valmistajan ohjeiden mukaan.
Maalaa sen jälkeen pinnat kaksi eri kertaa valitsemallasi kalustemaalilla. Käytä pyörösivellintä pieniin ja vaikeapääsyisiin paikkoihin. Jos maalattavassa kohteessa on isompia pintoja, on maalitela tehokas työkalu niiden käsittelyyn.
Anna maalin kuivua hyvin ennen kuin poistat maalarinteipit ja kiinnität mahdollisesti poistamasi helat ja muut lisävarusteet.