kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 1990 EUR
Valmiita harkkoja voit käyttää moneen tarkoitukseen ja ne sopivat mainiosti asennettavaksi maahan tai sitä vasten. Jos haluat vakaan perustan esim. aidalle, terassille tai säleikölle, on betoniharkko hyvä valinta, mutta voit myös valaa itse perustukset. Tämän oppaamme avulla saat vinkkejä perustuksesi mitoituksesta, kaivamisesta ja valusta, sekä onnistuneen lopputuloksen.
Jos päätät valaa perustuksesi itse, on tärkeää vahvistaa ne raudoituksella. Kunnon raudoitus estää valusi halkeilemisen kuivamisvaiheessa, vahvistaa perustustasi ja jakaa sen päälle tulevan kuorman tasaisesti poistaen jännitteitä.
Raudoitukseen tarvitset harjaterästä, jonka leikkaaminen onnistuu kätevästi kulmahiomakoneella. Ruostumisen estämiseksi upota oikean mittaiset raudat muottiin niin että ne peittyvät kokonaan betoniin. Raudoitus asennetaan aina saman suuntaisesti kuin anturalle tuleva kuormitus, eli perustuksia valettaessa pystysuoraan.
Terassin puurungon tukipisteiden (perustukset) etäisyys ei saa koskaan ylittää kahta metriä. Useimmiten 120 cm:n etäisyys perustusten välillä takaa parhaan alustan. Tukipisteiden etäisyys toisistaan riippuu käytettävän puumateriaalin vahvuudesta ja rungon päälle tulevan rakennelman painosta. Mitä tukevampaa runkomateriaalisi on, sitä vähemmän tarvitset perustuspilareita.
Valmiiden harkkojen käyttäminen on helppoa ja säästää aikaa. Ne toimitetaan yleensä 240 x 240 x 190 mm:n pilariharkkoina tai 7,5 x 19 x 59 cm:n kokoisina. Valitse harkon koko käyttötarkoituksen mukaan: pidempiä käytetään painavampien rakennelmien perustana (esim. varastot ja aitat) ja lyhyemmät harkot soveltuvat esim. terassin, parvekerakenteen, aidan, tai muun kevyemmän rakenteen perustaksi.
Jos teet perustuksia taloa varten tai muihin vaativampiin kohteisiin, ota aina yhteyttä asiantuntijaan.
Perustus neuvotaan usein asentamaan routarajan alapuolelle. Tämä voi tarkoittaa jopa yli 1,5 m:n syvyyttä. Kevyemmissä ja yksinkertaisemmissa rakennelmissa, joissa sokkelia ei haluta perustaa näin syvälle on tärkeää, että perustuksen alle tehdään vettä läpäisevä kerros sorasta. Tämä estää veden suoran kosketuksen perustukseen ja antaa jäätyvälle vedelle laajenemistilan, joka estää perustuksen liikkumisen. Sorakerroksen alle kannattaa aina laittaa suodatinkangas, joka estää sora-aineksen painumisen alla olevan maa-aineksen sekaan.
Betoni on valmis seos, johon sinun tarvitsee lisätä vain vesi. Sementti tarvitsee veden lisäksi joukkoonsa myös soraa ollakseen käyttövalmista betonia.
Jos päätät valaa perustuspisteet itse, on tärkeää käyttää oikeanlaista betonia. Valittavanasi on useita eri vaihtoehtoja. Yleisimmin tarkoitukseen valitaan kuivabetoni.
Jos teet valun varhain keväällä tai myöhemmin syksyllä, jolloin ulkolämpötila on pakkasen puolella valaessa tai valun kuivuessa, voit lisätä betoniin jäätymissuojaa. Lue aina säkistä valmistajan ohjeet aineen käyttötarkoituksesta ja sekoitusohjeet.
Voit myös sekoittaa betonin itse lisäämällä säkeissä ostettavaan sementtiin puhdasta vettä ja soraa. Tämä on hyvä ja edullinen vaihtoehto jos käytettävissäsi rakennuspaikalla on molempia saatavilla. On erittäin tärkeää, että sora ja vesi ovat puhtaita. Likaa, orgaanista materiaalia tai epäpuhtauksia ei saa olla valmiissa betonissa, sillä ne voivat aiheuttaa mm. raudoituksen ruostumista.
Älä vala suurempia laattoja kuin mitä tarvitset. Näin säästät myös materiaalikuluissa. Betoni on painavaa ja sen ympäristövaikutuksista suuri osa liittyy sen kuljetukseen. Jo muutama säkki vähemmän vähentää rasitusta sekä ympäristöllesi että lompakollesi. Jos teet perustuksesi koskemattomaan maahan, on se usein jo tarpeeksi vakaata kestämään rakennelmasi painon. Tällöin vain veden poiston varmistaminen vie jo pitkälle, etkä tarvitse suuria perustusrakennelmia vakaan tuloksen saavuttamiseksi.
Perustusrakennelmat eivät yleensä vaadi minkäänlaista huoltoa. On kuitenkin hyvä seurata, ettei niihin pääse muodostumaan mikrobikasvustoa.
Voit halutessasi käyttää säädettäviä pilarikenkiä puurunkosi perustukseen kiinnittämiseen. Niiden avulla pystyt säätämään rungon korkeutta ja joissakin pilarikenkämalleissa myös rungon paikkaa sivusuunnassa.
Jos haluat lisää tukevuutta perustuksellesi, voit valamisvaiheessa kaataa betonin suoraan sorakerroksen päälle (esim. muottiin) ja seoksen kovetuttua valaa sokkelin sen päälle. Muista jättää harjaterästankoja pystyyn soran päälle valamaasi perustaan, jotta se ja sen päälle valettava sokkeli muodostavat myöhemmin vahvan yhtenäisen kokonaisuuden.
Jos maa on mutaista tai muuten epävakaata, saatat joutua kaivamaan syvemmälle päästäksesi kiinteään maahan, jonka päälle voit valaa perustuksen.
Voit vahvistaa sokkelin pohjaa valamalla sen alle hieman isomman peruslaatan. Aikaa säästääksesi voit myös hankkia valmiin betonisen puutarhalaatan tähän tarkoitukseen. Näin perustukselle tuleva paino jakaantuu suuremmalle alueelle, mikä lisää perustuspilarin tukevuutta.
Jos valat itse perustuspilarin alle tulevan laatan, voit tehdä haluamasi muotoisen ja kokoisen kuopan, raudoittaa sen ja täyttää kuopan pohjan betonilla. Näin säästyt valumuotin tekemiseltä. Muista tällöinkin laittaa kuopan pohjalle vähintään 10 cm:n sorakerros.
Tässä vaihe vaiheelta -ohjeet, joita noudattamalla onnistut rakennusprojektissasi.
Mittaa tarvitsemasi alue ja merkitse valettavien perustusten paikat suunnilleen spraymaalilla.
Kaiva halkaisijaltaan n. 60 cm:n levyinen kuoppa. Kaivuusyvyyden tulee olla riittävä, jotta saat sen pohjalle vähintään 10 cm soraa, sekä tarvitsemasi perustuksen.
Leikkaa suodatinkankaasta pala kaivannon pohjalle ja täytä se vähintään 10 cm paksulla sorakerroksella.
Jos käytät valmisharkkoa, aseta se tasoitetulle sorapedille niin, että harkko on suorassa joka suunnassa. Voit käyttää harkkoa pedin tasoittamiseen. Käytä linjalankaa saadaksesi eri perustuspisteiden pilarikengät keskenään samalle korkeus- ja pitkittäistasolle.
Jos valat pilarit itse, leikkaa valuputki oikeaan mittaansa ja aseta se sorapedille. Tee tämä kaikille perustuspaikoille, jotka aiot valaa.
Käytä linjalankaa saadaksesi valuputket oikeisiin paikkoihinsa. Täytä maa-aineksella kuoppia vaiheittain samalla tarkkaillen, että putket pysyvät paikoillaan.
Valmistele puiset tuet, joita käytät myöhemmin asentaessasi pilarikengät valuun.
Jos käytät halkaisijaltaan 200 mm:n valuputkea, leikkaa neljä harjaterästankoa, jotka ovat n. 10 cm lyhyemmät kuin valuputki. Aseta raudat pystyyn tasaisesti putken sisään ja kiinnitä ne yläosastaan rautalangalla, jotta ne pysyvät pystyssä.
Sekoita betoni pakkauksen ohjeiden mukaan. Käytä aina puhdasta vettä. Anna betonin seistä muutama minuutti sekoittamisen jälkeen ennen kuin käytät sen.
Kaada betoni varovasti valuputkiin. Täristä putkeen kaadettua betonia säännöllisin väliajoin esim. kepillä tai tangolla saadaksesi ilmataskut pois seoksesta.
Aseta pilarikenkä betoniin ja varmista sen suoruus vatupassilla. Käytä aiemmin sahaamiasi puukappaleita kengän tukemiseen betonin kovettumisen ajaksi.
Peitä valu muovilla ja anna betonin kovettua valmistajan ohjeiden mukaan. Kastele betoni säännöllisin väliajoin kolmen ensimmäisen kuivumispäivän ajan.
Leikkaa valumuotin ylimääräinen osa pois ja poista tukilangat.
Nyt perustuksesi ovat valmiit ja voit jatkaa rakentamista.