Asennusohjeet
Suhteellinen kosteus ja sopeuttaminen huoneen lämpötilaan ja kosteuteen
Suhteellinen kosteus (RH) kertoo kuinka paljon kosteutta tietty määrä ilmaa sisältää. Suhteellisen kosteuden noustessa 100% tiivistyy ylimääräinen kosteus vedeksi. Lattiat sekä muut puumateriaaliset pinnat, kuten ihminenkin, voivat hyvin kun suhteellinen kosteus on 30-60 % välillä. Tähän huonekosteuteen on hyvä pyrkiä asunnoissa. Ennen parkettilattian asennusta lattialautojen tulee sopeutua huoneilman kosteuteen ja lämpötilaan 48 tuntia.
Parketin asennus betonilattialle
Epätasaisuudet
Aloita tarkistamalla onko betonilattia epätasainen. Mikäli lattiasta löytyy epätasaisuuksia ne voidaan joko hioa tai tasoitta itsetasoittuvalla lattiatasoitteella. Mikäli päätät hioa lattian, käytä betonihiomakonetta. Imuroi tämän jälkeen huolellisesti kaikki betonipöly pois lattiasta. Jos taas valitset tasoituksen, tulee lattia ensin sivellä betonipohjusteella, sillä siinä on mm. tiivistäviä ominaisuuksia jotka luovat tasoitteelle parhaat mahdolliset olosuhteet. Kun lattia on pohjustettu voidaan lattiaan levittää lattiatasoite, tasoitteen tarkat sekoitus ja käyttöohjeet löydät pakkauksesta. Tasoite valuu ja tasoittuu itsestään mutta sitä voi tarvittaessa auttaa tasoitelastalla.
Alusta
Kun lattia on hiottu tai lattiatasoite on kuivunut, laitetaan lattiaan kestomuovi kosteussuojaksi. Kellarissa voidaan käyttää kosteudeneristysmattoa, joka antaa paremman kosteussuojan. Liitokset/saumat teipataan, ja mikäli on käytetty kestomuovia, muovin reunoja taitetaan hieman ylös seinää myöden. Tällä pyritään estämään ettei parkettilaudan päätypuu vaurioidu kosteudesta (nämä reunat jäävät piiloon listojen taakse kun listat on asennettu paikoilleen). Kun muovi on paikallaan laitetaan paikoilleen aluskartonkitai vaahtomuovi, molemmat materiaalit estävät askelääniä. Muista teipata liitokset/saumat ettei pahvi liiku liikaa asentamisen aikana. Tämän jälkeen lattia on valmis ja parketti voidaan asentaa.
Aluseriste vai aluskartonki
Sekäaluseriste että aluskartonki eristävät askelten ääniä, mutta materiaalia valittaessa tulee ottaa huomioon muun muassa seuraavia asioita. Mikäli lattia on erittäin ohut on aluseriste parempi vaihtoehto, sillä se on pehmeämpi kuin aluskartonki pehmeämpi kuin aluskartonki. Mikäli käytössä on lattialämmitys, toimii aluskartonki paremmin, sillä aluseristeen eristysarvo aiheuttaa lämmön siirtymisen alaspäin sen sijaan että nousisi ylöspäin.
Parketin asennus
Parketti asennetaan pituussuunnassa oikeasta reunasta vasenta seinää kohden. Kun pääset vasempaan seinään, sahaa viimeinen parkettilauta sopivaan mittaan. Käytä laudasta ylijäänyttä palaa kun aloitat seuraavan rivin asennuksen. Älä kuitenkaan käytä paloja, jotka ovat alle 20cm.
Liikuntavara
Koska puu materiaalina elää jatkuvasti se tarvitsee tilaa liikkumiseen turvotessaan ja kutistuessaan. Tämän vuoksi tulee seinien viereen jättää liikuntavara. Jätä lattian ja seinän väliin varaa vähintään 1mm/lattia metri, mutta kuitenkin vähintään 12mm.
Oviaukot
Jätä myös oviaukkoihin liikuntavara, sillä lattian suurin liike-energia kanalisoituu pienestä tilasta joka jää oviaukon kohdalle. Tämän vuoksi rasitusta keventävä sauma on tarpeellinen. Tässä toimii sama sääntö liikkumavarasta kuin seinien vierellä. Sauma peitetään myöhemmin joko listan tai kynnyksen avulla.
Listojen asentaminen
Tilat, jotka vaativat hyvän ilmanvaihdon, kuten kellari tai uusi betonilattia, tulee listaus tehdä niin kutsutuilla ilmatuilla sokkeleilla. Tämä vuoksi ympäri huonetta tulee lisätä lattialistoihin 60cm välein noin 4mm paksuinen masoniittipala. Seinämateriaalista riippuen listat kiinnitetään eri materiaaleilla. Jos kyseessä on puuseinä dyckertnauloilla, jos taas seinät ovat betonista tulee listat kiinnittää naulatulpilla ja jos seinät ovat kevytbetonia kiinnitys tapahtuu listanauloilla.
Suuremmat huoneet
Mikäli lattian leveys on 20 metriä tai enemmän tarvitaan myös lattian keskelle liikuntavara.
Asennusohje välipohjan palkeilla olevalle lattialle
Kun asennat lattiaa välipohjan palkeille, aloita suojaamalla palkit liimalla. Älä suojaa kaikkia palkkeja kerralla, vaan tee se vähitellen sitä mukaan kun lastulevyt laitetaan. Laita tämän jälkeen lastulevyt, niiden reunat liimataan ja ruuvataan vähitellen kiinni. Tässä tapauksessa ei käytetä muovia, eristysmattoa tai ilmattuja sokkeleita. Muuten ohjeistus on sama kuin asennuksessa betonille.
Muista nämä kun asennat puulattian lattialämmityksen päälle:
• Lattialämmitystä ei tule asentaa kuin tarpeellinen määrä neliömetriä kohden. Mikäli lattialämmityksen teho on liian suuri lämpötilanvaihtelut kasvavat ja syntyy ylikuumenemisen riski.
• Pinnan lämpötilan ei tulisi olla yli 27 astetta. Huomio, että eri materiaaleista olevat lattiat voivat tuntua erilämpöisiltä samassa lämpötilassa.
• Lattialämmitys lisää lattiaan kohdistuvaa lämpöä jonka vuoksi puu kutistuu hieman enemmän.
• Sekä puulattia että ihmiset voivat parhaiten, kun ilmankosteus on 30-60%. Tämän asteikon välillä sisäilma on parhaimmillaan.
• Massiivipuulattioilla on suurempi taipumus liikkua kuin lamelliparkettilattialla.
• Varmista, että lattialämmitys on suunniteltu siten, että lämmitys jakaantuu tasaisesti koko lattia-alalle.
• Lattialämmitystä on kahta eri mallia, vesilämmitteinen tai sähkölämmitteinen järjestelmä.
• Puulattia tulee suojata alustasta tulevalta kosteudelta.
• Toimi valmistajan ohjeiden mukaisesti, kun käynnistät ensimmäistä kertaa lattialämmitysjärjestelmän.
Tämä lattia kuuluu Barlinekin Family-valikoimaan. Family on valikoima 1-sauvaisia lattioita eli lankkulattioita, jotka on valmistettu tammesta. Family-valikoiman lattioissa saattaa olla jonkin verran värivaihteluita, ja halkeamien tai oksajälkien seurauksena pinnassa voi olla pieni määrä korjauksia.