jäljellä minimitilausarvoon
Tilauksen summa, mukaan lukien mahdolliset alennukset, alittaa verkko-ostoksen minimitilausarvon, joka on 1990 EUR
Valumuotin valmistus
Ennen talon pohjalaatan valua on alusta esivalmisteltava ja valumuotti tehtävä. Me näytämme kuinka! Kun pohjalaatan valumuotti on valmis vuorossa on valu ja raudoitus.
Tässä vaihe vaiheelta -ohjeet, joita noudattamalla onnistut rakennusprojektissasi.
Varmista, että maaperä on niin sanotusti rakennuskelpoista ennen kuin rakennat muotin laatan valamista varten. Kuori pois painuvat maa-ainekset ja tarkista, ettei maassa ole suurempia kiviä. Ota lisäksi yhteys suunnittelijaan muotoillaksesi ja mitoittaaksesi laatan seinän harkkojen alustaksi.
Sijoita lattiakaivo paikalleen, jotta veden voi jatkossa johtaa pois.
Levitä suodatinkangas erottamaan sepelialustan valumuotin alla olevasta maasta.
Levitä kerros sepeliä suojaamaan valua pohjavedeltä ja toimimaan tukevana alustana betonille. Koska koko rakenne on ulkona, ei laatan alapuolta tarvitse eristää.
Valumuotin on oltava noin 5 cm suurempi kuin seinän ulkomitta jotta myöhemmin voit hienosäätää muurin sijainnin
Valumuotin yläreunan tulee olla vähintään 2 cm kellarin lattiatasoa alempana.
Muotin sivut voi tehdä laudasta tai levystä.
Kokoa valumuotti ruuvaamalla ja kohdista se oikein.
Merkitse kulmasta yhdeltä sivulta 30 cm ja toiselta 40 cm. Jos viivojen päiden välinen etäisyys on tasan 50 cm, on kulma suorassa.
Tarkista ristimitta. Silloin kulmat ovat suorassa.
Lukitse muotti ruuvaamalla laudat diagonaalisesti nurkkien yli.
Lyö maahan tappeja ja kiinnitä ne valumuottiin. Sahaa tapeista muotin reunan yli menevä osa.
Tarkista, että kaikki kulmat ovat edelleen suorassa.
Lyö maahan lisää tappeja ja tukevoita muottia kiinnittämällä laudan kappaleet sisimmäisten ja ulommaisten tappien väliin.
Jos teitä on kaksi henkilöä valutyötä tekemässä, voit sekoittaa jopa 1000 litraa betonia betonimyllyssä. Jotta koko tarvittava betonimäärä kovettuisi yhtenä kappaleena, on betoni sekoitettava ja valettava saman päivän aikana.
Laske raudoitusverkko korotuspalojen päälle niin, että verkko asettuu oikeaan korkeuteen. Leikkaa aukko lattiakaivolle ja putkille.
Poraa muurattuun seinään reiät betonirautojen kiinnitystä varten.
Aseta raudat pitkin reunoja ja taivuta ne nurkista.
Betoniraudat asetetaan jatkoskohdassa kulkemaan rinnakkain 60 cm pituudelta ja sidotaan yhteen sidoslangalla. Jottei betonia vahvistava raudoitus ruostuisi, tulee sen sijaita vähintään 5 cm betonin ulkoreunasta.
Lattiakaivo sijoitetaan valumuotin yläreunan alapuolelle. Suojaa kaivo muovilla valun ajaksi.
Sivele valumuotti puuöljyllä ennen valamista, näin muotin poisto myöhemmin helpottuu.
Valun aikana betoni painaa verkkoa alaspäin. Nosta verkkoa koukulla niistä kohdista missä näet sen taipuvan.
Vala reilusti betonia ja käytä tärytintä ilmakuplien poistamiseksi. Betoniin muodostuu painetta tärytinsauvan ympärille. Siksi on vältettävä täryttämistä valumuotin reunoja läheisyydessä.
Vedä ylimääräinen betoni pois suoralla laudalla liikuttamalla sitä sahaavalla liikkeellä. Täytä painumat betonilla ja tee pinnasta täysin tasainen, vetämällä laudalla vähintään kolme kertaa.
Poista muovi kaivon päältä kun betoni on kovettunut niin paljon, ettei se enää valu.
Muotoile kaato kaivon suulle muurauskauhalla ja hiertimellä.
Silota pinta teräksisellä tasoittimella kun betoni on kovettunut ryynimäiseksi.
Laatta on pidettävä kosteana 3–5 vuorokautta, jottei betoni kovetu liian nopeasti. Peitä valu muovilla ensimmäisenä vuorokautena. Se suojaa laattaa myös sateelta. Laatta on vuorokaudessa kovettunut niin paljon, että sen päälle voi rakentaa.
Kastele betonia maltillisesti toisena ja kolmantena päivänä valun jälkeen. Jos sää on lämmin tai jos valu on isokokoinen, voi se vaatia kastelua kaksi lisäpäivää.
Jo kahden vuorokauden kuluttua voit poistaa valumuotin. Isokokoisemmat valutyöt vaativat usein suunnitteluapua. Vältä valamasta itse, kun lämpötila laskee alle viiden asteen.