jäljellä minimitilausarvoon
Tilauksen summa, mukaan lukien mahdolliset alennukset, alittaa verkko-ostoksen minimitilausarvon, joka on 1990 EUR
Portaat on yleensä huomattavan näkyvä osa kodin sisustusta. Vuosien aikana lukemattomat askeleet ylös ja alas rappusia kuluttavat niitä. Portaidesi päivitys uuteen uskoon ei tarvitse olla mittava ja kovin haastava projekti, sillä jo suhteellisen pienellä vaivalla saat sen täysin uuteen uskoon.
Mieti ennen projektin aloittamista aiotko tehdä pelkästään portaiden askelpintojen uudistamisen vai yhdistelmäremontin. Yhdistelmäremontissa voit valita maalata myös esimerkiksi portaiden käsijohteen (kaide), mahdolliset varvaslaudat eli etusärmät (jokaisen askelman alla oleva pieni pystysuora ”seinä”), ja pinnoittaa tai maalata uudelleen itse askelpinnat, eli juuri ne osat, joille astut kävellessäsi portaikossa.
Portaiden askelmatyyppejä on olemassa monia eri malleja ja toteutuksia ja ne vaativat myös erilaisia remontoimistapoja. Jotta projektisi onnistuu, aloita esivalmistelemalla askelpinnat sopiviksi haluamallesi uudelle pintamateriaalille. Sen jälkeen voit siirtyä toteuttamaan suunnitelmaasi, päädyitpä sitten uudelleenpinnoittamiseen, maalaamiseen tai vaikkapa kokolattia- tai huopamaton asentamiseen.
Remonttia suunnitellessasi pidä mielessä, että portaita pitkin kuljetaan yleensä useita kertoja päivässä ja että remontin aikana sitä ei voida täysipainoisesti käyttää. Ratkaisuvaihtoehtoina voit valita käyttää vain yhtä asuinkerrosta projektin aikana, tai remontoida joka toisen porrasaskeleen kerrallaan. Tällöin portaikko on käyttökelpoinen, joskin vaivalloisempi kulkea remonttisi aikana. Jos päädyt tähän vaihtoehtoon, muista merkitä hyvin mille portaille projektin eri vaiheissa saa astua ja mille ei.
Jos portaasi on öljytty tai lakattu eikä siinä ole suurempia kulumisen jälkiä, voi pesu, hionta ja uudelleen öljyäminen tai lakkaaminen olla sille täysin riittävä remontti. Jos haluat vaihtaa portaiden väritystä, ovat vaihtoehtoina hiomisen jälkeinen petsaaminen sävytetyllä aineella, kovaöljyviimeistely tai sävylakkaaminen.
Jos lakatussa tai öljytyssä portaissasi on suurempia kolhuja ja kulumia, harkitse ongelmapaikkojen paklaamista ja koko portaikon maalaamista lakkaamisen tai öljyämisen sijaan vaurioiden peittämiseksi.
Matolla päällystetyt portaat voivat aluksi vaikuttaa vaikealta kohteelta remontoida. Liimatut kokolattia- tai huopamatot toki vaativatkin hieman enemmän työtä, mutta myös niiden poistaminen on täysin mahdollista tee-se-itse-remontoijalle. Maton poistamisen lisäksi pitää myös liima irrottaa pinnoista, vaikka aikoisitkin asentaa uuden maton vanhan tilalle. Helpoin ratkaisu liiman poistamiseen on yleensä raapia se pois maalikaapimella ja hioa sen jälkeen pinnat. Kannattaa olla varovainen, jos käytät kuumailmapistoolia vanhan liiman pehmentämiseen, sillä jotkut liimatyypit vapauttavat vaarallisia tai ainakin epämiellyttäviä kaasuja kuumennettaessa. Varmista aina lämmittäessäsi liimaa hyvä ilmanvaihto, ja että sinulla on asianmukainen hengityssuojain.
Se kuinka tarkka esivalmisteluissa pitää olla, riippuu siitä mitä haluat portaikollesi tehdä. Jos päätät lakata rappusten askelpinnat, täytyy esitöissä olla erityisen huolellinen, sillä puun pinnassa olevat pienetkin virheet näkyvät lakkapinnan läpi lopputuloksessa. Jos sen sijaan aiot asentaa kokolattia- tai huopamaton, on tärkeintä, että etenemien pinnat ovat sileät ennen maton asennusta, jotta epätasaisuudet eivät tunnu maton läpi jalkapohjassa. Jos taas pinnoitat etenemät uudella puu- tai levymateriaalilla, riittää että vanhat pinnat ovat kohtuullisen sileät.
Harkitessasi portaikkosi uutta ulkonäköä, kannattaa pohtia myös sitä, kuinka liukkaita eri materiaalivaihtoehdot ovat. Mattopäällysteinen portaikko tarjoaa automaattisesti kosolti pitoa jaloille. Lakattu portaikko taas voidaan kokea huomattavasti liukkaammaksi kuin öljytty. Liukuesteteippiä on toki saatavilla lakatuille ja maalatuille ratkaisuille, mutta niiden asentaminen vaikuttaa suuresti portaiden ulkonäköön. Liukastumisonnettomuudet portaissa ovat yleisimpiä kodin tapaturmia, joten materiaalivalintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Samalla kun remontoit portaat, voi olla hyvä hetki käydä läpi myös portaiden käsijohteet, kaiteet ja ylätasanteen kaiteen putoamissuojana toimiva kaiteen alainen turvasäleikkö. Voit myös päättää uusia pelkän kaidepuun ja portaiden käsijohteet ja päivittää ne sopimaan samaan tyyliin kuin remontoitavat portaasi. Samalla voit vaikka asentaa käsijohteen ja seinän väliin LED-valonauhan, joka toimii turvallisena yövalona ja tuo tyylikästä epäsuoraa valoa portaikkoosi.
Jos uudisrakennat kaideratkaisuja muista, että nykyisten rakennusmääräysten mukaan kaiteen tulee olla vähintään 90 cm korkea, kaiteen säleikössä ei saa olla yli 10 x 10 cm:n kokoisia reikiä eikä vaakarakenteita, joita pitkin lapset pystyvät kiipeämään.
Voit remontoida portaikkosi suhteellisen vähällä vaivalla maalaamalla näkyvillä olevan porrasrungon osat ja varvaslaudat sekä uusimalla portaiden askelpinnat. Niitä varten voit valita käytätkö valmiina saatavia askelpintoja vai asennatko askelmiisi lattiamateriaalia, kuten parkettia tai laminaattia. Molemmissa näissä vaihtoehdoissa uusitaan myös seinänvierilistat ja porraslistat, jotta lopputuloksesta saadaan hyvän näköinen. Alempana löytyvässä vaihe vaiheelta -oppaassamme näytämme, miten saat tehtyä juuri tällaisen porrasremontin. Siinä askelmat tehdään öljytystä tammesta. Oppaassa kuvailtu tekotapa on suhteellisen nopea toteuttaa ja se maksaa vain murto-osan uusien rappusten hinnasta, mutta lopputulos näyttää silti kauniilta ja on käytännöllinen.
Riippuen valitsemastasi porrasmateriaalista, huoltotoimenpiteenä saattaa säännöllinen öljyäminen olla tarpeen. Öljyämisen tarve riippuu myös puulaadusta. Muutoin portaiden huolloksi ja raikkaana pitämiseksi riittää säännöllinen normaali siivous.
Portaikko altistuu kovalle kulutukselle ja sitä käyttävät useimmissa kodeissa kaikki perheen jäsenet lukuisia kertoja vuorokaudessa. Valitse siksi portaikkoosi vahva, kulutusta ja kolhuja kestävä askelpintamateriaali, joka on samalla silmääsi miellyttävä ja helppohoitoinen. Portaikon askelpinnat tulee tehdä kestämään samanlaista käyttöä ja rasitusta kuin kodin lattiat, mutta muista että askelpinnan etureuna on alttein kolhuille ja siksi erityisesti sen tulee olla huomattavan kestävä. Harkitse siksi porraslistojen asentamista askelpintojen etureunoihin.
Massiivipuusta valmistettu portaikko voidaan yleensä hioa useaan otteeseen, joten sen käyttöikä on pitkä.
Ennen sahaamista - teippaa maalarinteipillä askelmalle tehtävää leikkausta pitkin. Tämä vähentää halkeamisriskiä sahauksen aikana.
Tarvitseeko sinun käyttää portaita kuivumisaikana? Työstä joka toinen askelma yhtenä päivänä ja loput seuraavana päivänä. Muista merkitä selkeästi portaat, joilla ei saa kävellä työn aikana.
Ole tarkka mitatessasi porrasaskelmia ja mittaa mieluummin kerran liikaa kuin liian vähän.
Merkitse portaiden sovituksen jälkeen, mikä askelma kuuluu mihin kohtaan. Näin et sekoita niitä.
Aloita pesemällä öljytty, lakattu tai maalattu portaikko maalinpesuaineella poistaaksesi lian ja rasvan, joka ei saa hionnan yhteydessä tunkeutua sisälle puuhun.
Käy koko portaikko läpi hienolla hiekkapaperilla, jotta luot pohjamaalille hyvän tartuntapinnan.
Jos porrasrungossa tai varvaslaudoissa on kolhuja, paikkaa ne tasoitteella. Jos omassa portaikossasi runko ei ole näkyvissä, voit jättää siihen viittaavat kohdat huomiotta tässä oppaassa.
Tasoitteen kuivuttua hio paklatut (tasoitteella käsitellyt) kohdat tasaiseksi samaan tasoon kuin rungon tai varvaslaudan taso on.
Pyyhi sen jälkeen portaikon kaikki osat kostealla kankaalla tai mikrokuituliinalla, jotta hiontapölyä tai muuta likaa ei jää haittaamaan pohjamaalauksen onnistumista.
Maalaa nyt pohjamaalilla varvaslaudat ja rungon näkyviin jäävät osat. Askelpintaa ei tarvitse maalata, sillä se jää uuden lattiamateriaalin alle näkymättömiin.
Maalin kuivuttua karhenna pinnat hienolla hiekkapaperilla, jotta saat parhaan tartuntapohjan päällimmäisiksi tuleville kalustemaalikerroksille.
Käytä taas kosteaa liinaa ja pyyhi huolellisesti kaikki maalattavat pinnat hiontapölystä.
Maalaa varvaslaudat ja rungon osat vähintään kahteen eri kertaan valitsemallasi kalustemaalilla.
Kun olet suorittanut maalaukset, on aika siirtyä pinnoittamaan askelmat uudella puumateriaalilla, tässä tapauksessa tammella. Ennen kuin aloitat, merkitse jokainen porras numerolla kuvan mukaisesti, siitä on hyötyä projektin myöhemmässä vaiheessa.
Jotta pystyt sahaamaan uudet askelmat, mittaa jokainen vanha askelma huolellisesti. On muutamia tapoja tehdä se. Voit hankkia tarkoitukseen suunnitellun erikoistyökalun, jonka osoittimet lukitaan merkitsemään mitattavan tason kulmien paikat ja näin muoto voidaan kopioida työstettävään tasoon. Vaihtoehtoisesti voit tehdä vanerista ja pienestä levyn kappaleesta mittaustyökalun, tai käyttää esimerkiksi lattiansuojapaperia tehdäksesi siitä sapluunan eli mallin vastaamaan askelman muotoa. Käytä sen jälkeen valmistamaasi sapluunaa ja kopioi muoto työstettävään puulevyyn.
Siirrä ensimmäisen askelman mitat ja muoto uuteen käyttämääsi askelmamateriaaliin ja pienennä sitä 2 mm kaikilta sivuiltaan saadaksesi tilaa saumausaineelle askelman laidoilla ja perällä. Jos vielä vedät maalarinteippiä 1–2 mm reunasta kaikkien sahattujen sivujen suuntaisesti sille puolelle levyä, joka jää näkyviin, niin pienennät levyn lohkeamisriskiä huomattavasti ja olet myös samalla valmistautunut hyvin saadaksesi täydelliset saumaukset myöhemmässä vaiheessa tätä opasta.
Tarkista, että ensimmäinen tekemäsi askelma sopii täydellisesti paikalleen ja että sen molemmille lyhyille sivuille ja takareunan ja varvaslaudan väliin jää 2 mm:n rako. Jos olet tyytyväinen uuden askelman muotoon ja mittoihin, merkitse portaan numero materiaalin takapuolelle tai kiinnittämääsi maalarinteippiin ja siirry mittaamaan ja valmistamaan seuraavaa askelmaa.
Kun olet sahannut ja sovittanut kaikki askelmat, on aika ryhtyä asentamaan niitä paikoilleen.
Asennus on helpointa aloittaa ylimmästä portaasta ja edetä alaspäin. Ota ylin askelma ja varmista, että sen alapinnalla ei ole likaa, sahanpurua, lastuja tms.
Annostele MS-polymeereihin perustuva liimatiivistemassaa koko alle jäävälle askelmalle sen etureunaan asti.
Asenna nyt askelma paikalleen siten, että reunoihin jää 2 mm:n rako ja painaa uutta askelmaa alaspäin lujasti tasaisella paineella.
Jatka samoin seuraavan askelman kanssa, tai asenna vain joka toinen askelma tänään ja väliin jäävät huomenna. Näin pystyt käyttämään portaikkoasi remontista huolimatta.
Kun kaikki uudet askeltasot ovat paikoillaan, on vielä saumattava niiden taka- ja sivureunat. Parhaan lopputuloksen saat, kun rajaat maalarinteipillä varvaslautaan, askelmiin (jos et sitä aiemmin vaiheessa 12 jo tehnyt) ja rungon osiin saumauksen reunan tason.
Käytä saumaukseen samaa liima- ja tiivistemassaa kuin aiemmin askelten kiinnittämiseen. Valitse saumausaineen väri, joka sopii yhteen portaikkosi rungon ja varvaslautojen uuden värin kanssa.
Käytä saumaustyökalua tai saippuaveteen kastettua sormeasi tasoittaaksesi liimatiivistemassan.
Poista kaikki maalarinteipit heti saumattuasi ja anna sen jälkeen saumausmassan kuivua.
Vaikka askeltasoihin käyttämäsi materiaali olisi jo tehtaalla öljykäsiteltyä, täytyy se öljy- tai kovaöljykäsitellä nyt uudelleen. Levitä öljy liinalla tai pehmeällä sienellä.