jäljellä minimitilausarvoon
Tilauksen summa, mukaan lukien mahdolliset alennukset, alittaa verkko-ostoksen minimitilausarvon, joka on 1990 EUR
Päähuomion huoneessa vievät yleensä seinät. Siksi voi helposti unohtua, että myös sisäkatto tarvitsee silloin tällöin uuden maalikerroksen. Se on parasta toteuttaa samalla kerralla, kun uudelleenmaalaat tai -tapetoit huoneen. Tekemällä molemmat remontit yhdessä teet itsellesi ja kodillesi palveluksen, sillä kellastunut katto ei näytä hyvältä juuri uudistettujen seinien vierellä.
Yleensä sisäkatto maalataan valkoiseksi, mutta voit tietenkin valita omallesi minkä värin tahansa. Makuuhuoneen sisäkattomaali on useimmiten täysin himmeää, joka tarkoittaa, että sillä on alhainen kiiltoaste, jolloin se sulauttaa itseensä huoneen valoa. Keittiössä ja kylpyhuoneissa, sen sijaan, maaliksi valitaan yleensä puolihimmeä vaihtoehto, jonka kiiltoaste on hieman korkeampi ja joka heijastaa enemmän valoa takaisin huoneeseen.
Katto kannattaa maalata seinien maalauksen yhteydessä. Projektit yhdistämällä saat koko huoneen raikastettua samalla kerralla ja säästät lopulta aikaa. Aloita siis maalaamalla katto. Sitä tehdessäsi sinun ei tarvitse murehtia seinien tahriintumisesta kattomaaliin, koska maalaat ne kuitenkin projektin seuraavassa vaiheessa. Aikaa ei kuitenkaan säästy pelkästään, koska pystyt hyppäämään yli isosta osasta suojaustöitä, vaan myös siitä, että sinun tarvitsee siirtää huonekalut pois huoneesta vain kerran. Myös kaikki tarvitsemasi työkalut, tarvikkeet, suojausvarusteet ja välineet ovat jo niin sanotusti pelipaikalla aloittaessasi remontin toisen vaiheen, eli seinien maalauksen.
Sisäkattoa maalattaessa kannattaa ensimmäinen kerros levittää päinvastaiseen suuntaan kuin huoneeseen tuleva päävalonlähde (esim. ikkuna) ja toinen kerros valon suuntaisesti. Näin vältyt laikukkaalta lopputulokselta katossasi.
Uudelleenmaalattu sisäkattosi pitää värinsä hyvin vuosikausia ja voitkin uusia sen vasta kun katto alkaa kellertää, tai jos haluat vaihtaa sen sävyä tai väriä. Silloinkin kannattaa katon maalaus tehdä samalla kertaa seinien maalipinnan uusimisen kanssa.
Ennen maalauksen aloittamista kannattaa katon ja seinän väliset, talon normaalista elämisestä aiheutuneet pienet halkeamat, täyttää korjausmassalla pakkelitasoitteen sijaan.
Varaa projektiin kenkäpari, jonka raaskit uhrata, ja käytä sitä vain ollessasi maalattavassa huoneessa. Näin vältyt maalin kulkeutumiselta kotisi muihin huoneisiin.
Pese kaikki maalauksessa käyttämäsi välineet huolellisesti käytön jälkeen, jotta ne ovat valmiina seuraavaan projektiisi. Maalin loputtua sulje purkki huolellisesti ja vie se kierrätyskeskukseen tai muuhun vaarallisten aineiden keräyspaikkaan.
Lue aina tarkkaan käyttöohjeesta maalin kuivumisajat ja muu tärkeä tieto, sillä ne vaihtelevat eri valmistajien välillä.
Kahvitauko kannattaa pitää vasta kun olet maalannut koko katon, sillä jos keskeytät maalauksen välillä, voi lopputuloksesta tulla laikukas.
Aloita siirtämällä kaikki huonekalut kattomaalattavasta huoneesta.
Peitä huoneen lattia lattiansuojapaperilla, käytä teippiä sen laidoilla ja saumoissa.
Jos huoneessa on kattolistat, poista ne varovasti paikoiltaan käyttämällä minisorkkarautaa, ruuvitalttaa tai muita tarvittavia apuvälineitä.
Jos et maalaa huoneen seiniä kattomaalauksen jälkeen, peitä seinät muovilla. Jos huoneessa on kattolistat paikoillaan, teippaa kalvo yläreunastaan niin, että teipin reuna ylettyy suojaamaan listan reunan. Jos kattolistaa ei ole, teippaa kalvon yläreuna kiinni katon ja seinän yhtymäkohdasta.
Kytke kodin sulakerasiasta kaikki sähköt pois huoneesta. Irrota sen jälkeen kaikki kattovalaisimet paikoiltaan ja poista mahdollisten pistorasioiden kansiosat (kehykset) ja ilmanvaihtokanavien irrotettavat osat (esim. kuvut). Jos et voi poistaa joitain katossasi olevia osia, suojaa ne maalarinteipillä.
Selvittääksesi mitä maalia katon alkuperäinen, alle jäävä maalikerros on, voit tehdä pari erilaista testiä: Ensimmäisessä kiinnitä teipin pala kattoon ja irrota se. Jos maalia irtoaa teipin mukana, on katto todennäköisesti maalattu kalkkimaalilla. Toisessa testissä, ota veteen kostutettu pesusieni ja hiero sitä varovasti kattoa vasten. Jos tämä liuottaa maalia, on katto todennäköisesti aiemmin maalattu vesiohenteisella liimamaalilla.
Jos kattosi on aiemmin maalattu jommallakummalla näistä vaihtoehdoista, pese se kauttaaltaan vedellä ja pesusienellä, kunnes kaikki vanha maali on poissa.
Jos kattoasi ei ole maalattu liima- tai kalkkimaalilla, voit jatkaa maalausprojektisi esivalmistelua. Jos uudelleen maalattava katto sijaitsee keittiössä tai kylpyhuoneessa, pese se maalinpesuaineella. Muissa huoneissa riittää, että pyyhit kaiken pölyn pois katosta mikrokuitumopilla tai -liinalla.
Jos huoneessasi ei alun perin ole kattolistoja ja katon ja seinän kulmaan on syntynyt rakoja, voit tiivistää ne saumausmassalla, jonka päälle voidaan maalata. Käytä saumaustyökalua tai tiskinpesuaineveteen kastettua sormeasi tasoittaaksesi massan siistiksi.
Jos katossa on kolhuja tai muita epätasaisuuksia, täytä ne tasoiteaineella. Aineen kuivuttua hio kohdat sileiksi katon pinnan tasoon.
Suunnittele miten leveälti kerrallaan aiot toteuttaa maalin levittämisen. Maalasitpa sitten telalla tai pensselillä, tulee maalaus tehdä märkää-märälle-periaatteella, jotta maali ei ehdi kuivua itse maalaustyön edetessä. Maalaa siksi alue kerrallaan, varsinkin jos huone on suuri.
Avaa maalipurkki ja sekoita maali pohjasta asti huolellisesti. Käytä leveää pensseliä ja maalaa tekemäsi suunnitelman mukaan ensimmäisen maalattavan osan reunaosat seinän ja katon yhtymäkohdassa noin pensselinvedon leveydeltä. Tee samoin myös vaikeapääsyisille alueille, kuten pistorasioiden, ilmanvaihtokanavien ja lamppujen kiinnikkeiden ympäristöille. Tee reunamaalaus vain sille leveydelle katon reunaosia, jonka aiot ensimmäisenä toteuttaa.
Asenna telan jatkovarsi ja säädä tarvitsemasi pituus ennen kuin kastat telan maaliin ensimmäisen kerran.
Arvioi mistä suunnasta enin osa huoneeseen tulevasta valosta tulee. Yleensä se on ikkuna. Jos ikkunoita on monia, valitse suurin niistä. Levitä ensimmäinen maalikerros kuvan mukaisesti vastakkaiseen suuntaan kuin huoneeseen saapuva valo, ja toteuta toinen maalauskerta päävalonlähteen suuntaisesti.
Kaada maalikaukaloon kattomaalia ja kasta tela siihen. Käytä kaukalon loivaa osaa saadaksesi maalia tasaisesti koko telaan.
Aloita maalaaminen katon reunasta kohdasta, jonka aiemmin maalasit siveltimellä. Maalaa tasaisin ja suorin vedoin. Pidä telassa paljon maalia ja työskentele rauhalliseen tahtiin kohdistaen tasaista painetta telaan. Heti kun huomaat että maalausjälki alkaa oheta, ota telaan lisää maalia kaukalosta.
Kun olet maalannut ensimmäisen alueen katosta, tee jälleen pensselillä reunojen maalaukset seuraavalle maalattavalle alueelle, samoin kuin pistorasioiden, ilmanvaihtokanavien ym. reunustoille. Käytä sen jälkeen jälleen telaa ja jatka samoin, kunnes koko katto on maalattu.
Sulje kaikki maali- ja muut purkit. Laita maalaustarvikkeet muovipusseihin ja sulje ne teipillä, jotta esimerkiksi telassa oleva maali ei pääse kuivumaan.
Anna kattomaalin kuivua valmistajan ohjeiden mukaisesti ennen toisen maalauskerran aloittamista.
Tee toinen maalauskerta samoin kuin ensimmäinen. Aloita jälleen maalaamalla reunat ja vaikeapääsyiset paikat pensselillä, ja jatka sen jälkeen maalaamalla isot alueet telalla. Muista nyt toisella vetokerralla levittää maali tulevan valon suuntaisesti, kuten kuvassa, eli kohtisuoraan ensimmäiseen levityskertaan verrattuna.
Saatuasi toisen maalauskerran valmiiksi, poista maalarinteipit ennen kuin maali ehtii kuivua. Näin saat kauniin yhtymäkohdan seinän ja katon maalipintojen liitoskohtaan.
Jos olet päättänyt maalata seinät samalla remonttikerralla, voit nyt aloittaa niiden maalaamisen. Jos aiemmin irrottamasi kattolistat kaipaavat maalausta, kannattaa myös se tehdä nyt ennen niiden asentamista uudelleen paikoilleen.