jäljellä minimitilausarvoon
Tilauksen summa, mukaan lukien mahdolliset alennukset, alittaa verkko-ostoksen minimitilausarvon, joka on 1990 EUR
Talon puupaneloitua julkisivuverhousta voit muunnella oman mielen mukaan lähes loputtomasti. Valintoja voit tehdä paitsi verhoilupaneelin leveyden, myös asennustapojen välillä. Lisäksi paneeli voidaan maalata millä tahansa värillä tai väriyhdistelmällä, ja näin saada entistä enemmän vaihtoehtoja. Voit valita haluatko talollesi klassisen tai vaikkapa erittäin modernin ilmeen.
Puupaneelin valitseminen talon julkisivumateriaaliksi tuo monia etuja. Puu on helposti työstettävää ja myös suhteellisen helppoa asentaa, vaikka suuren talon panelointi aika paljon työtä vaatiikin. Puupaneloituun julkisivuun on helppo tehdä tarvittaessa muutoksia esimerkiksi myöhemmissä talon laajennuksissa tai korjauksissa. Valittavana on monia eri paneelityyppejä, jotka oikein käsiteltyinä kestävät vuosikymmeniä.
Paneelin valitseminen ei aina ole helppoa, sillä valikoima on todella laaja. Valintaa tehdessä kannattaa pitää mielessä, että se tulee vaikuttamaan kotisi ulkonäköön pitkän ajan eteenpäin ja siksi siihen on hyvä käyttää kunnolla aikaa.
Jos aiot uusia kotisi ulkovuorauksen ja uudistaa samalla sen ulkonäköä muutoksilla, kannattaa projekti aloittaa kysymällä paikkakuntasi rakennusvalvontatoimistosta vaatiiko julkisivusi muutos esim. toimenpide- tai rakennusluvan.
Lomalaudoitus on yksi käytetyimmistä ulkovuoraustavoista Suomessa. Siinä laudat asennetaan kahteen kerrokseen ja aina pystyasentoon. Sisemmässä kerroksessa lautojen väliin jätetään rako, jonka leveys määrittyy sen päälle tulevan laudan leveydellä. Tämä päälle tuleva kerros voi olla samaa tai eri leveyttä kuin alle jäävä laudoitus, tai se voi olla rimoitus (peiterimalaudoitus), jolloin alimmaisen kerroksen lautojen väliin ei jätetä rakoa lainkaan. Käytettävän peiteriman voit valita viistettynä tai ilman viistettä.
Usein ulkopanelointi tehdään ponttilaudasta, jonka toisessa sivussa on viistetty kieli (nk. urospontti) ja toisessa uurre (naaraspontti). Ponttilaudat voidaan asentaa joko pysty- tai vaakasuoraan. Halutessasi voit jopa samalle julkisivuseinälle asentaa esim. talon yläosan pystypaneelilla ja alaosan vaakapaneloinnilla ja saada näin eloisan näköisen lopputuloksen.
Ulkoverhoukseen suositellaan käytettäväksi kuusta. Sitä kasvaa runsaasti lähes kaikkialla Suomessa, mikä tekee siitä ympäristön kannalta kestävän ja kustannustehokkaan valinnan talosi julkisivumateriaaliksi. Kuusen lisäksi julkisivupaneloinneissa käytetään myös setriä ja siperianlehtikuusta ensisijaisesti tuulen- ja säänkestävyysominaisuuksiensa, sekä ulkonäkönsä ansiosta.
Kuusipaneelia myydään puuvalmiina, pohjamaalattuna ja värivalmiina monissa eri väreissä ja sävyissä. Suosittelemme asentamaan paneelit valmiiksi maalattuina. Jos maalaus tehdään vasta asennuksen jälkeen, on suuri vaara, että paneelien maalaamatta jäävät reunaosat näkyvät lopputuloksessa vaaleina raitoina puun koon muuttuessa sää- ja lämpötilaolosuhteiden vaikutuksesta. Ostamalla paneelit valmiiksi maalattuina säästät aikaa, mutta voit tietenkin maalata ne myös itse.
Et tietenkään halua joutua uusimaan juuri tekemääsi ulkoverhousta pian uudelleen, sillä se ei olisi hyväksi lompakollesi eikä ympäristölle. Muista siis olla tarkka suojatessasi puuta. Muista myös käyttää lahonestoainetta paneelien päätysahauspintoihin.
Jos nykyinen ulkopanelointisi alkaa lahota alaosastaan, voit välttyä koko julkisivun uusimiselta vaihtamalla vain sen pilaantuneet osat. Merkitse talosi seinään suora linja, jonka alapuolella lahovauriot ovat, ja sahaa pois pystylaudoituksesi alapäät. Korvaa sitten pois sahattu osa vaakapaneelilla. Tämä on vanha ja hyväksi havaittu tapa, ja sitä käyttämällä vielä hyväkuntoinen osa nykyistä panelointiasi voi palvella vielä vuosia.
Pese julkisivusi säännöllisesti miedolla pesuaineella ja harjalla. Huuhtele pesun jälkeen puutarhaletkulla. Älä käytä painepesuria puiselle ulkovuoraukselle, sillä se voi aiheuttaa veden kulkeutumista paikkoihin, jonne sitä ei saa mennä.
Huoltomaalaa panelointi tarvittaessa. Paljolle auringonpaisteelle altistuvat pinnat on uudelleenmaalattava useammin.
Poista liika kasvillisuus paneelijulkisivun välittömästä läheisyydestä (esim. liian lähellä taloa kasvavat puut ja pensaat), sillä ne sitovat kosteutta ja estävät talosi julkisivua kuivumasta.
Anna valmiiksi sahattujen, verhouksen helmaan tulevien paneelien seistä lahonsuoja-aineessa muutaman tunnin ajan ennen pohjamaalausta, tai mieluiten jopa yön yli, niin että niiden alakatkaisupinnat (sahaamasi tippanokat) ovat upoksissa.
Valmistele materiaalit mahdollisimman pitkälle aina ennen seuraavaa vaihetta leikkaamalla ne etukäteen oikean pituisiksi ja sahaamalla niihin tippanokat valmiiksi. Myös vuorilaudat kannattaa esivalmistella sahaamalla ne oikeaan mittaansa, ja sekä pohja- että viimeistelymaalata ne ennen asentamista.
Talon eri kerrosten väliset tai talon päädyssä olevat paneelit voidaan jakaa kätevästi eri alueiseen tippapellin avulla.
Vuokraamalla telineet tai henkilönosturin teet työstäsi helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa.
Julkisivun vaihtoon liittyvät mahdolliset paikalliset määräykset on huomioitava. Joskus siihen voidaan vaatia rakennus- tai toimenpidelupa. Tarkista paikkakuntasi rakennusvalvontavirastosta koskeeko tämä sinun taloasi.
Kutsu valtuutettu sähköasentaja paikalle ennen lopullista ulkovuorauksen asennusta, jos haluat esimerkiksi uusia ulkovalaistusta tai saada lisää ulkopistorasioita.
Paneeli kannattaa asentaa nauloilla, jolloin sen irrottaminen tarvittaessa on helpompaa. Ruuvien kannat täyttyvät aikaa myöten maalista, jonka vuoksi vuorauksen tai sen osien poistaminen vaikeutuu.
Asenna lautapaneelit karkeampi, sahattu pinta ulospäin, näin maali tarttuu niihin paremmin ja suojaa puuta tehokkaammin. Asenna paneelit mieluiten myös niin, että vesi pääsee valumaan ”myötäkarvaan” alas puun pinnalta.
Sahaa paneelien alapäät 15 asteen kulmaan siten, että näin muodostuva tippanokka on ulospäin seinästä. Se helpottaa veden valumista pois paneelin pinnalta ja estää sen imeytymistä päätypuuhun.
Seuraa vaihe-vaiheelta -opastamme, se auttaa sinua ulkopanelointiprojektissasi.
Aloita asentamalla tuulensuojalevyt, jotka parantavat talosi energiatehokkuutta. Kiinnitä levyt naulaamalla ne rakennuksen runkotolppiin.
Luodaksesi tuuletusraon tulevan ulkopaneloinnin alle, naulaa asentamiesi tuulensuojalevyjen päälle 22 x 100 mm:n laudat pystysuuntaan runkopuiden kohdalle ja ovien ja ikkunoiden reunoihin.
Jos asennat ulkovuorauspaneelisi vaakasuoraan, on aluslaudoitus nyt valmis paneelisi asennukseen.
Jos haluat pystyverhoilun, kiinnitä asentamiisi lautoihin vaakarivit 22 x 100 mm:n laudasta 60 cm:n välein. Aloita alhaalta ja etene ylöspäin, viimeinen rivi kiinnitetään katon rajaan. Muista asentaa lyhyemmät vaakarivit lautaa myös ikkunoiden ylä- ja alapuolille, sekä ovien yläpuolelle saadaksesi paikat, joihin kiinnittää pystypanelointisi päät.
Kutsu tässä vaiheessa sähköasentaja tekemään mahdolliset johdotustyöt ulkovaloja ja -pistokkeita varten.
Sähköasentajan työskennellessä voit valmistella paneelien asennusta sahaamalla ne oikeaan mittaansa. Ennen sitä, jos käytät ponttipaneelia, varmista ainakin kaksi kertaa, mieluiten paneeli käsissäsi rakennettavan seinän vieressä, se miten päin tulet kiinnittämään paneelit seinään. Näin varmistat itsellesi, että tiedät, kumpi ponttipaneelin pää tulee alaspäin. Sahaa vasta sen jälkeen paneelit mittaansa ja tee verhouksen alareunan lautojen päihin tippanokka sahaamalla paneelit 15 asteen kulmaan. Tippanokan terävä kärki tulee verhouksen ulkoreunaan, jolloin vesi valuttuaan laudan alaosaan tipahtaa siitä eikä pääse imeytymään laudan alareunasta päätypuuhun.
Saadaksesi viistoamaasi päätypuuhun mahdollisimman hyvän suojan, kannattaa paneelit laittaa pystyyn ämpäriin, altaaseen tai tynnyriin, jossa on pohjalla lahoamisen estoainetta, ja antaa aineen imeytyä muutaman tunnin, tai mielellään jopa yli yön.
Ennen paneelien asennusta on hyvä sekä pohjamaalata ne, että maalata yksi kerros valitsemallasi ulkomaalisävyllä. Näin saat oikean värin myös pinnoille, joita et enää myöhemmin pääse maalaamaan. Samalla estät, ettei seinäsi näytä raidalliselta, kun maalaamatta jääneet puuosat tulevat näkyviin paneelin kutistuessa.
On aika aloittaa paneelien asennus. Varmista vatupassilla, että ensimmäinen lauta tulee täysin suoraan.
Paneelit kiinnitetään kahdella 45 mm:n sinkityllä naulalla jokaiseen koolauslautaan (voit käyttää myös pidempiä nauloja, jos paneelisi ja sen alla olevan koolauspuun yhteispaksuus on suurempi). Paneelit voi myös kiinnittää ruuveilla. Suosittelemme kuitenkin käyttämään nauloja, koska jos paneeleita joudutaan tulevaisuudessa irrottamaan, on se helpompaa tehdä naula- kuin ruuviasennukselle. Ruuvin kannan täyttyessä tulevien huoltomaalauskertojen jäljiltä maalilla, on ruuvia vaikea saada enää aukeamaan.
Jatka paneelien asennusta ja seuraa tasaisin väliajoin vatupassilla, että asennettu rivistö ei ala kallistumaan mihinkään suuntaan.
Kun kaikki paneelit ovat paikoillaan on aika maalata uusi ulkovuoraus vielä kerran. Se kannattaa tehdä nyt ennen kuin nurkka- ja smyygilaudat ovat paikoillaan ja ennen kuin peltiseppä tulee asentamaan ikkunoiden ja ovien pellitykset ja sähköasentaja tekemään ulkovalojen ja -pistorasioiden asennukset.
Kun paneelijulkisivun maalaus on valmis, on aika asentaa koristelaudat paikoilleen. Myös ne tulee sekä pohja- että viimeistelymaalata ennen asennusta. Nurkka- ja vuorilautoihin ei yleensä sahata tippanokkaa, vaikka se parantaisikin niiden kestävyyttä.
Nurkkalautojen leveys vaihtelee osittain vuoraukseen käytetyn paneelin ja osittain talon omistajan maun mukaan. Yleinen nyrkkisääntö on kuitenkin, että yhden kulman nurkkalaudoitukseen käytetään kahta eri lautaleveyttä, jotta lopputuloksena on molemmista suunnista yhtä leveä lopputulos. Valitse saman kulman toiselle seinälle esim. 120 mm:n ja toiselle 145 mm:n lauta. Kun laudat asetetaan vastakkain niin, että kapeamman laudan lape on vasten leveämmän reunaa, muodostuu molemman näkyviin jäävän osan leveydeksi sama 145 mm kummalta seinältä tahansa katsottaessa.
Aloita kiinnittämällä kapeampi nurkkalaudoista paikoilleen niin, että sen ulkoreuna on samalla tasolla kuin toisen sivun julkisivupaneeli. Voit käyttää väliaikaisina apuina toppareita ensimmäisen nurkkalaudan asennuksessa.
Leveämpi nurkkalauta kiinnitetään samaan tasoon kapeamman laudan julkisivupinnan kanssa. Molemmat nurkkalaudat kiinnitetään paneeliin sen takana olevien kiinnityslautojen kohdilta. Leveämpi lauta voidaan myös kiinnittää kapeampaan ohuilla sinkityillä nauloilla tiiviin näköisen sauman luomiseksi. Noudata varovaisuutta naulatessasi, etteivät lautojen pinnat vaurioidu.
Jos ikkunoiden ja ovien ulkopinta on samalla tasolla kuin uusi ulkopanelointi, et tarvitse smyygilautoja välien peittämiseen.
Smyygilautoja asennettaessa mitataan oven tai ikkunan karmin ja vuorauspaneelin ulkopinnan välinen etäisyys, ja väli täytetään oikean levyisellä ja mittaisella smyygillä. Usein mitat eivät ole samat kuin kaupassa valmiina myytävän smyygilaudan, jolloin smyygi leikataan rakennuspaikalla oikeisiin mittoihin jiirisahalla ja pöytäsirkkelillä.
Myös smyygit kiinnitetään aiemmin asennettuihin ikkunoiden ja ovien ympärillä oleviin paneloinnin tukilautoihin. Älä käytä silikonia tiivisteenä asentaessasi smyygilautoja, sen käyttö on haitaksi ikkunoille.
Asenna lopuksi vuorilaudat ovien ja ikkunoiden ympärille. Valittavanasi on monia erilaisia tyylejä ja leveyksiä. Leveämpi vuorilauta on perinteisempää tyyliä, kapeampi modernimpaa.
Ikkunoiden vuorilautoja asentaessasi, aloita ikkunan päälle tulevasta lipasta. Sahaa se tarpeeksi pitkäksi, niin että sen pituus on ikkunan sivuvuorilautojen ulkoetäisyys + muutamia senttimetrejä lisää molemmissa päissä. Näin se suojaa pystyyn tulevien ikkunavuorilautojen päitä. Asenna lippa oikealle korkeudelle (huomioi väliin tulevan laudan leveys) keskelle ikkunan yläreunaa.
Sahaa sen jälkeen lipan alle tuleva vuorilauta samaan mittaan kuin lippa ja asenna se keskelle ikkunan yläreunaa.
Sahaa sivuvuorilaudat, jotka ylittävät alavuorilaudan alareunan yhtä paljon, kuin ylävuorilauta ylittää sivulaudat. Sahaa ja kiinnitä alavuorilauta. Voit halutessasi käyttää myös muita malleja ikkunoiden ja ovien vuorilaudoittamiseen omien mieltymystesi mukaan.
Kun kaikki vuorilaudat ovat paikoillaan, maalaa vielä niiden katkaisupinnat suojellaksesi laudat mahdollisimman hyvin.
Viimeinen vaihe on kutsua paikalle sähköasentaja viimeistelemään aiemmin esivalmistellut kytkennät ja peltiseppä tekemään ovien ja ikkunoiden pellitykset.
Talosi on nyt saanut uuden puupaneelisen ulkovuorauksen. Oikein huollettuna se kestää vuosikymmeniä.