jäljellä minimitilausarvoon
Tilauksen summa, mukaan lukien mahdolliset alennukset, alittaa verkko-ostoksen minimitilausarvon, joka on 1990 EUR
Asunnon sisäseinien ulkonevat kulmat ovat alttiina kolhuille. Jos kipsilevyjen asennustapa ei ole oikea, tulee kulmiin helposti ajan mittaan jälkiä. Huoneen ulkokulmat tulee aina vahvistaa ennen paklausta, maalausta ja tapetointia. Saatavilla on useita erilaisia, mutta toimintaperiaatteeltaan samankaltaisia tuotteita, joiden ansiosta kulmista tulee paremmin kulutusta kestäviä.
Kipsilevyä seinämateriaalina käytettäessä ulkokulmat jäävät helposti heikoiksi ja alttiiksi murtumisille. Jos kulmat jätetään vahvistamatta, niihin muodostuu nopeasti kulumisjälkiä, ja esimerkiksi tapetti näyttää jo lyhyen ajan päästä huonolta, koska sen takana ei ole riittävän tukevaa tartuntapintaa. Hyvä ratkaisu on asentaa ulkokulmiin vahvikkeet, joita on saatavana hieman erilaisina malleina. Niiden asennustavat ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan.
Asennettuasi kipsilevyt, käytä saatavilla olevia 90 asteen kulman metalli- tai muovivahvikkeita nurkkien vahvistamiseen. Muoviset ovat itse kiinnittyviä, metalliset taas kiinnitetään ruuvilla alustaan ja runkomateriaaliin. Tarjolla on myös rullamuodossa myytävää alumiinivahvisteista paperinauhaa, joka sopii käytettäväksi sekä sisä- että ulkokulmiin. Sitä voidaan käyttää myös muissa kuin suorakulmaisissa rakenteissa. Materiaali on helppo leikata terävillä saksilla oikeaan mittaansa ja se kiinnitetään alustaan tapettiliimalla.
Jo tapetoidun ulkokulman voit vahvistaa puisella ulkokulmalistalla, joka on helppo asentaa esimerkiksi viimeistelynaulaimella tai käsin naulaamalla. Ulkokulmalistoja on saatavilla valmiiksi maalattuina, ja naulaimen jättämät jäljet voit halutessasi peittää pienellä maalitilkalla. Tapetin päälle asennettavat puulistat jäävät tietenkin näkyviin, eivätkä näin ollen sovi joka paikkaan. Ne ovat kuitenkin hyvä tapa suojella kulmia, jos muunlaista vahvistusta ei ole mahdollista asentaa.
Käytä nivellettyä hiomatyökalua, johon hiekkapaperi kiinnitetään, ja jatkovartta, joka helpottaa hiomista entisestään.
Levitä tasoitetta ohuina kerroksina niin että sitä on mieluiten liian vähän kuin liikaa, jolloin hiomistyö jää mahdollisimman vähälle. Paklaaminen on tunnetusti helpompaa kuin hiominen.
Ole huolellinen jo asentaessasi kipsilevyjä, jotta saat mahdollisimman tasaisen kulman. Jos siihen jää epätasaisuuksia, löydät ne valitettavasti edestäsi kulman vahvistamisprojektissa.
Muista siivota kaikki hiontapöly ripeästi ja huolellisesti pois, jotta se ei vaikeuta tai pilaa myöhempiä tasoitus- ja maalaustöitä.
Seuraa vaihe vaiheelta -opastamme, se auttaa sinua kulmanvahvistusprojektissasi.
Hyvien ulkokulmien tekeminen alkaa jo kipsilevyjen asennusvaiheessa. Aseta ensimmäinen levy siten, että se menee aavistuksen verran runkopalkin ohi. Siisti levyn reuna kipsilevyraspilla, jos se on katkaisun jäljiltä rosoinen. Asenna sen jälkeen edellistä levyä vasten tuleva levy samalla tavalla ja putsaa jälleen raspilla leikkauspinnan mahdolliset rosot. Tuplalevytyksessä levyt asennetaan kuvan mukaisesti limittäin niin, päällekkäiset kulmasaumat peittävät toisensa.
Leikkaa käytettävä kulmavahvike 10 mm lyhyemmäksi kuin kulman korkeus, ja asenna se siten, että sekä ylä- että alareunaan jää 5 mm:n rako. Sekä muovi- että metallikulmavahvikkeita voit leikata rautasahalla tai peltisaksilla. Jos käytät alumiinivahvisteista paperista valmistettua vahviketta, myös hyvät ja terävät sakset käyvät leikkaamiseen.
Muoviset vahvikkeet ovat itseliimautuvia, joten suojakalvon poistamisen jälkeen ne voidaan yksinkertaisesti painaa paikoilleen. Jos käytät alumiinipaperivahviketta, liimaa se paikoilleen tapettiliimalla. Metallivahvikkeet voidaan kiinnittää kipsilevyruuveilla 250 mm:n välein limittäin kuvan osoittamalla tavalla kulman eri puolilta siten, että ruuvit eivät ole samalla korkeudella keskenään. Muista mitoittaa ruuvisi pituus sen mukaan, käytätkö yhtä vai kahta kipsilevyä päällekkäin seinässäsi.
Varmista, että kulmavahvikkeet ovat tiukasti paikoillaan. Jos käytät metallivahvikkeita, tarkista esimerkiksi leveällä lastalla vahvikkeen reunaa pitkin työntämällä, että ruuvit eivät ulkone. Kiristä ruuvit tarvittaessa niin että lasta ei enää takerru niihin.
Liimatun alumiinipaperivahvikkeen pitää antaa kuivua ennen kuin voit jatkaa työtä tasoitteen levittämisellä. Muiden vahvikelaatujen kohdalla voit siirtyä suoraan seuraavaan vaiheeseen.
Paklaa kulma sivu kerrallaan. Ulota pakkeli n. 20 cm:n matkalle kulmasta ja tasoita kerros leveällä tasoitelastalla koko kulman korkeudelta.
Tasoita myös kulman toinen puoli samalla tavalla ja anna tasoiteaineen kuivua.
Pakkelin kuivuttua hio se 120-karkealla hiekkapaperilla. Käytä hionnassa mieluiten nivellettyä hiomatukea, joka auttaa hyvän lopputuloksen aikaan saamisessa. Nivelletty hiomatyökalu voidaan myös haluttaessa yhdistää jatkovarteen, joka helpottaa hiomistyötä entisestään.
Siivoa pinnat pölystä ja paklaa kuten ensimmäiselläkin kerralla molemmat puolet uudelleen, jotta saavutat hyvän lopputuloksen. Tasoitteen kuivuttua hio jälleen tasaiseksi.
Pyyhi taas hiontapöly pois ja varmista, että olet tyytyväinen lopputulokseen. Jos kulmassa on edelleen epätasaisuuksia, levitä tasoitetta vielä uusi kerros ja toista hiontaprosessi sen kuivuttua.
Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, voit jatkaa projektia seinän maalaamisella tai tapetoinnilla.